Ayhan YİĞİT


GÖÇ VEYA KAÇIŞ -2-

GÖÇ VEYA KAÇIŞ -2-


Geçen hafta ki yazımda, göçün/nüfus hareketlerinin tarih boyu olduğunu ve bunun birçok sebebi içerdiğini; en acıklısı da, savaş sırasında ki kaçış’’GÖǒ’ olduğunu, bu hicranın bugünde devam ettiğini belirtmeye çalışmış, sonra da ülkemizde ki / bölgemizde ki gönüllü sayılan göçlere değinmiştim. Bu olgunun; sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutlarla olduğunu ve de kendisinin bu toplumsal olayları yarattığını vurgulamıştım.

          Yine bizi en çok ilgilendiren; üzen, coşturan, tartışılan, övülen, yerilen ilimizin göçüne gelelim.

          2014 nüfus sayımı açıklandıktan sonra, medya haklı olarak yazmaya, görüş belirtmeye, çeşitli kişi ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine yer vermeye başladı. Ortak görüş; ‘’ Erzurum’un nüfusu azalıyor’’. Nedeni de GÖÇ!.. Öğrenci sayısının artmasına, bazı şirketlerin kurulmasına, işçi istihdamına rağmen nüfus eriyor!.. Türkiye nüfusu ise artıyor. Rakamlara ben girmiyorum, her yerde var.

          İnsanlar Erzurum’dan niye göçer? İş bulmak için, daha fazla gelir elde etmek için, daha rahat yaşamak için, daha gelişmiş, daha ilerlemiş ilde ve beldede yaşamak için göçer.

         30 Ocak Güne Bakış Gazetesi Özel Haber: ‘’ Erzurum için bir olma vakti. Acil tedbirler alınmalı.’’ Sayın Erdal güzel; ‘’ son 6 yılda Erzurum nüfusunun 79 bin 749 düştüğüne dikkat çekerek, göç sorununa mutlak surette çözüm bulunması gerektiğini belirtti. İktidar partisiyle, muhalefetiyle ve sivil toplum örgütleriyle bu saatten sonra düşünülmesi gereken tek şey, Erzurumluyu Erzurum’da doyurabilmenin yollarını aramaktır. Aksi takdirde bu kan kaybı devam edecektir. İnsanımız, burada doymadığı için, çözümü göç etmekte bulmuştur. Erzurum’da etkili ve yetkili herkes, bu ciddi tehlike karşısında çözüm yolu bulmaya gayret etmelidir.’’

         Aynı gazete Mahmut AKDAĞ; ‘’ kırk yılda 598 bin kişi göçtü. 47 il kadar göç verdi. Giden gelmedi.’’

        Yine Muhammed COŞKUN;’’ Erzurum kan kaybediyor.’’

        Bende diyorum ki; tablo ortada, teşhis tamam. Acilen tedbir, tedbir, tedbir… İlme dayalı, İstatistik’i verilerle teyitli olan, bölgeye ve ilimize en uygun olan kalkınma modeller ve çözümler; yetkililer, yönetenler, siyasiler ve elinde imkânı olanlar tarafından getirilmelidir. Ertelemenin veya görmemeden gelmenin; daha fazla sorunlara yol açacağı, daha fazla maddiyete ve zamana ihtiyaç olacağı, kaçınılmazdır, kesindir.

         31 Ocak Güne Bakış Gazetesi baş haber; ‘’ MÜSİAD Erzurum şube başkanı Taner BAYIR; verilen sermayeli göçe karşı, sermayesiz bir göç takası olduğunu belirterek, bu duruma bir an önce el atılması gerektiğini vurguladı. Erzurum’da ki göç sebeplerinin bilimsel olarak araştırılması gerektiğini belirten BAYIR, sayın vekillerimizin bu işe ciddi mana da eğilmesi gerekiyor,’’ dedi.

            Bu kadar  kişi, kafa yoruyorsa, fikir belirtiyorsa; bu olay önemli bir sosyal, toplumsal olay olduğu anlaşılmaktadır.

         Erzurum’un kısa zamanda kalkınmasını, GÖÇÜN durmasını, hiç değilse yavaşlamasını diliyor; bunları görünce de gururla yazmayı özlüyorum.

         Saygılarımla, hoşcakalın.