Abdurrahman ZEYNAL


GÜVENİMİ GÖTÜRÜYORSUN

.


Zeynal Cami Erzurumun tarihi bir camisidir. 1970'lerde bu camide Erzurumun gönül insanı kendi ifadesiyle Berber Naim'i Vaizlik ve imamlık yapmaktadır.Benimde gençlik yıllarımdır. Naim Hoca Oğuz şivesiyle, yani Azerbaycan ağzıyla vaaz yapmakta çok sayıda dinleyen cemaati vardı.İşte bir gün vaaz yaparken ilginç bir hikayeanlattı.. Onun ifadesiyle:

Köyün birinde bir ağa yaşarmış. Ağanın çok güzel dor atı varmış. Ağa bu doruya biner gideceği köylere onun sırtında gidermiş.

Delikanlının biriside ağanın bu atına göz koymuş. Bir şekilde çalacak, kaçıracakmış. Fakat bütün hamleleri boş çıkmış... Nihayet bir gün fırsat doğmuş.

Ağa komşu köylerden birine gidecek... Yolun üzerinde bir çeşme var. Billur gibi suyu varmış.

Neyse saatler önce delikanlı çeşme başına gitmiş, ağayı beklemeye başlamış. Yaz, hava sıcak, vakit öğle vaktiymiş....

Ağa çeşme başına vardığında delikanlı namaz kılmaya başlamış. Ağa atını ağaca bağlayıp abdest alırken genç namazını bitirmiş ve ağaya selam verip hoş geldin demiş..

Ağa bu namaz kılan genci tanımıyor ama namazından dolayı içinden ona güvenebileceğini düşünmüş...

Tam fırsatını bulan delikanlı ağam atına binebilir miyim? deyince :

Ağa olur kurban bin şöyle bir tur at demiş.

Delikanlı için artık atı kaçırma fırsatı doğmuş....

Ata bindiği gibi olanca hızla kaçmaya başlamış... Ağa "Olo gurban atımı getir... Ne kadar para istiyorsan vereyim" diye bağırmaya başlamış...

Atı çalan genç durur mu hızla uzaklaşırken..

Ağa tekrar ; "Olo gurban sen benim atımı çalmıyorsun... Sen benim güvenimi çalıyorsun".... Diye bağırmış..Lakin "atı alan Üsküdar'ı geçmiş" diye bir deyimimiz var ya işte bu gerçekleşmiş..

Ağa; "yahu artık ben kime güveneyim... Ben kime güveneyim... Namaz kılan bana bunu yaparsa ben kime güveneyim" deyip gözlerinden yaşlar boşanmış..

Değerli dostlar Ağada olduğu gibi toplumlarda da güven esastır. Aman dikkat edenin güvenilirliğinizi kaybetmeyin.

Toplumda bu güveni tesis edeceklere selam olsun..