Orhan DURMUŞ


GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK


 

Güzel sanatlar fakültelerine hazırlık, yeteneği olan ilgisi olan kişilerin sınava hazırlık kurslarında bir anlamda antrenman yaparak hazırlanırlar. Müzik, Resim, heykel, tiyatro bölümlerine hazırlanan öğrenciler fakültelerin sınavlarına tabi tutulurlar yeteneklerini belirli zaman içinde sergilerler ve jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucu kazanıp kazanmadıkları belli olur.

Aileler güzel sanatlar alanında okuyan öğrencilere farklı gözlerle bakarlar sanki bu bölümler gereksiz, işe yaramaz, soytarıların okudukları okullar gibi değerlendiriliyor maalesef? aileler çocuklarının mesleklerine bakış açıları mutlu olmaları değil ne kadar çok para kazanacakları olduğundan ve bu bölümlerde para kazanılmayacak düşüncesi sebebiyle çocuklarını bu anlamda eleştirdiklerine şahit oluyoruz. Aileler endişelerinde yer yer haklı olabilirler ancak çocukları bu alanda bir başarı gösterdiğinde adeta bir değişimle ?işte bu benim oğlum/kızım? dediklerini de görmekteyiz?

Sanat güzelleştirmektir, güzel ifade etmektir, işini layıkıyla yapmaktır. Bu sebeple hangi sektörde olursanız olun yaptığınız işin derecesi sanatla değerlendirilir. Yani bir doktor zor bir ameliyattan hatasız kusursuz başarması o işte sanat icra etmiş demektir. Bu bütün alanlarda böyledir. Meslek seçiminde her zaman savunduğum kişi mutlu olduğu alanla ilerlemesi ve o alanda kendisini geliştirmesi gerektiğini savunan birisiyim. Kaldı ki hayatımızın tamamı sanat ve sanatla alakalı daha doğrusu hayatımızda sevdiğimiz her işte bir sanat vardır. Evde sabah dizilerini izleyen annelerimiz hayranlıkla ekrana kilitlenirken oğlunun tiyatro bölümünde okumasından mustarip olması da ilginçtir. Efkarlı bir türkü dinlerken gözlerini dolan baba, kızının müzik bölümü okumasına karşı çıkması anlamsızdır. Yine evine ofisine güzellik katmak isterken duvar renginden tutunda seçtiğiniz tabloların güzel olmasını dilerken resim, heykel v.b. bölümlerde okuyan çocuklarınızı eleştirmeniz yanlıştır. Bu bölümlerde okuyan arkadaşlarımda sadece mezun olduktan sonra öğretmen olma hayali kurması yanlıştır. Sanatçıların biraz daha idealist olmaları gerektiğini ve sadece öğretmenlikle yetinmelerine karşıyım. Sebebi her ne olursa olsun bir şekilde insanlar sevdikleri bölümleri okumaktadırlar. Günümüzde sevdikleri bölümlerden çok puanlarının yettiği veya ailelerinin istedikleri bölümleri okumaktadırlar. En kötüsü de güzel sanatlar bölümleri gençlerimizin en son ihtimal düşündükleri ideallerinde yer almayan son sıralarda tercih ettikleri bölümler olmaktadır.

Unutulmamalıdır ki bir toplumun gelişmişlik düzeyi sanata bakış açısıyla doğru orantılı ilerlemektedir. Bu sebeple bu bölümler küçümsenmemeli değer verilmelidir. Yeteneğinizin olduğu alanda ilerlemeli bu anlamda doğru eğitim alarak ilerlenmelidir. Yaşamımızın bütün alanında bir sanatçının dokunuşu olduğunu unutmayınız. Kıyafetlerinizden, kullandığınız telefonlara kadar, bir kalemin tasarlanmasından mimariye tüm alanlarda sanatsal zekaya sahip tasarımcıların uğraşları ve emekleri vardır. Sanat hayatımızın bu kadar merkezindeyken bu kadar uzak tutulmasına anlam veremiyorum. Sanat denilince evimize asılan tablolar aklımıza gelmemeli hayatımızın tüm aşamasında ki tüm güzellikler sanatın ve sanatçının sayesindedir.

Şimdi böyle bir hedefi olanlar bunun için hazırlanmalı ve sevdiği bölümü okumak için mücadele etmelidir.