Orhan DURMUŞ


İÇERİK ÜRETİCİLERİNE İSTİSNA GETİRİLDİ AMA…

İçerik üreticilerine vergi istisnası getirilmişti. Ancak son zamanlarda içerik üreticileri Bağkur primleri karşısında zor günler geçiriyor.


İçerik üreticilerine vergi istisnası getirilmişti. Ancak son zamanlarda içerik üreticileri Bağkur primleri karşısında zor günler geçiriyor.

Şöyle ki; getirilen istisna ile birlikte youtube içerik üreticileri youtube’ nin para kazanma şartlarını sağlaya bilmek için öncelikle 1000 abone ve 4000 saat üretilen içeriklerin izlenmesi şartını sağlamak zorundalar buda doğrusu hiçte kolay bir iş değil… şartlar sağlandıktan sonra para kilidi açılıyor ve üretilen içeriklerin içerisine serpiştirilen reklamlar sayesinde üreticiye youtube yayınlanan reklamlardan pay veriyor. Bu verdiği para, getirilen istisnaya göre belirlenen banka hesabına yatırılacak %15 kesinti uygulandıktan sonra üreticinin başkaca sorumluluğu kalmıyor.

Sorunda tam burada başlıyor işte; para kazanma şartlarını sağlayan içerik üreticisi istisna belgesi için vergi dairesine başvuru yaptığı zaman ona 001 kodu ile gelir vergisi kaydı açıldığından sistem üzerinden vergi mükellefi yani kazanç elde ettiğine dair bildirim oluştuğundan Sosyal Güvenlik Kurumu da içerik üreticilerini otomatik olarak BAĞKUR tesisi yaparak sosyal güvenceye alıyor. İçerik üreticilerin şikayeti ise ilk etapta kazanılan paraların yaklaşık 500 – 600 tl olduğu ve BAĞKUR priminin ise yaklaşık 2.500,00 TL olması durumu… yani devletin sağladığı istisna sayesinde kayıt dışı olan bir gelir kayıtlı hale dönüştü doğru ama içerik üreticilerinin kazancı BAĞKUR priminden az olduğundan bu işlemden vazgeçmeye ve birer birer istisna belgelerinin iptal ettirmeye başlamışlar. Aslında doğru bir hamle ile istisna getirilen bir durum ya bütün yönüyle değerlendirilmediğinden ya da yanlış bilinen durumlardan ötürü mağduriyet gidereceği yerde yeni mağdurlar ordusu oluşturmuş durumda.

Zaten Türkiye de bütün işler bu şekilde alınan bazı kararlar önce fayda sağlayacağı yerde mağduriyet ordusu yaratıp yeterli sayıda ve oranda kişiye ulaşınca çözüme kavuşuyor maalesef.

Şahsi kanaatim yakın zamanda bu durumun düzeleceği yönündedir. Aksi taktirde istisnanın Devletimize vergi geliri sağlaması beklentinin çok altında olacaktır.

Çözüm önerisi olarak diyorum ki;

Bu konuya tam bir açıklama getirilmeli veya youtube gelirinin 800 bin TL gelire kadar istisna getirilmesi gibi içerik üreticileri arasında da bir limit belirlenmeli örneğin; aylık kazancı net 10 bin TL ye ulaşan içerik üreticisi BAĞKUR tesisinin yapılması olacaktır.

Kaldı ki tıpkı kira geliri, faiz geliri elde eden mükellefler gibi BAĞKUR şartı aranmaksızın elde edilen gelirin %15 kesintiye uğradıktan sonra içerik üreticisinden başkaca bir yük yüklenmemelidir.

Görülecektir ki en kısa sürede bu sorun mecburen kaldırılmak zorunda kalacaktır. Çünkü hiçbir vergi sistemi kazanmadan vergi tahakkuk etmesi söz konusu dahi olamaz öte yandan bu vergi de değil sosyal güvence olarak da vatandaşın geliri bağkur priminden yüksek olması bir mağduriyet oluşturacaktır.

Buradan yetkilere seslenmiş olalım…

Bu konuya en kısa sürede bir çözüm getirilmelidir. Yoksa getirilen istisna sayesinde kayır dışı gelirlerden elde edilmek istenen vergi gelirinin büyük bir kısmına ulaşılamayacaktır.