Orhan BOZKURT


İNŞAAT SEKTÖRÜ VE ÇİMENTO SANAYİSİ

Çimento Sanayicileri, inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sorumlusu gibi gösterilmelerine tepkili. Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, bu konuda oldukça dertli. Yücelik, “Bu dönemde çimento fiyatlarındaki artış, maliyet artışlarının çok daha altında kaldı. Ancak bu gelişmeler yaşanırken, sektörümüz maalesef inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sorumlusu gibi gösteriliyor” dedi.



TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, Anadolu Buluşmaları kapsamında sektör temsilcileri ile Gaziantep’de bir araya geldi. Erzurum’un yüz akı sanayi kuruluşlarından Aşkale Çimento’nun da Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Yücelik,  sektörün büyümeyi hedeflediğini hatırlatarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İnşaat sektörünün yaşadığı krizin çimento sektörü ile alakası olmadığını anlatan Yücelik’in, o açıklamalarından bazı bölümleri siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim.

Yücelik, çimento ihracatına bir kısıtlama getirilmesi halinde fabrikaların tonajlarını düşürmek zorunda kalacağını vurguluyor.  Başkan Yücelik, “Son 10 yılda, sektörümüz 2 milyar dolara yakın yeni fabrika yatırımı yaparak üretim kapasitesini 2 katına çıkardı. Bu dönemde inşaat sektörünün ihtiyacı olan çimento tamamen yerel üretimden karşılandı. Çimento sektörü, 2020 sonu itibariyle 55’i entegre 76 tesis ile 17 bin 200 kişiye istihdam sağlıyor. Sektörümüzün iç piyasa cirosu yaklaşık 1,7 milyar dolar, ihracat geliri ise 1,1 milyar dolar. Türkiye yaklaşık 115 milyon ton toplam kapasiteyle Avrupa’nın en büyük ve Dünya’nın ise 5. büyük üreticisi ve dünyanın en büyük 2. ihracatçısı” diye konuştu.

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sorumlusu gibi gösterildiklerini de söyleyerek, “Sektörümüzün yakıt tedarikinde ithalata olan bağımlılığı da oldukça yüksek. Çimento sektörü birincil yakıt ihtiyacının yüzde 90’dan fazlasını petrokok ve ithal kömürden karşılanıyor. Üretimde yoğun olarak kullanılan fosil yakıtların neredeyse tamamı ithal ediliyor, yani dövize endeksli. 2021 yılı Ağustos ayında petrokok fiyatları geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 270 artarken, elektrik ve ithal kömür fiyatları sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 197 artış gösterdi. Yine 2021 yılı Temmuz ayında Yerli Linyit yüzde 43 oranında arttı. 2020 Ağustos ayında 7,27 TL olan dolar kuru ise 8,49 TL’ye yükseldi. Tüm bu gelişmelere rağmen sektör, çimento fiyatlarını maliyet artışının çok daha altında bir noktada tutma fedakârlığını gösterdi. Bu dönemde çimento fiyatlarındaki artış, maliyet artışlarının çok daha altında kaldı. Ancak bu gelişmeler yaşanırken, sektörümüz maalesef inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sorumlusu gibi gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2020 sonunda 40 milyon tona yakın kapasite fazlasının ortaya çıktığını belirten Fatih Yücelik, “Yılın ilk yarısında sektörün çimento üretimi geçen yıla oranla yüzde 26’lık artışla 37 milyon tona çıkarken, iç satışlar yüzde 29 artışla 28,3 milyon tonu buldu. Yılın ilk 6 ayında üretilen çimentonun yüzde 21,8’i ihracata konu oldu. Üretimin yüzde 80’e yakını iç piyasaya gitti. İhracatçı Birlikleri’nin geçici verilerine göre, 2021 Ocak-Ağustos döneminde çimento sektörünün toplam ihracatı değer bazında yüzde 12,3 artarak 836 milyon dolara çıktı. Ancak toplam ihracat miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 gerileyerek 20,8 milyon tona indi” dedi.