Abdurrahman ZEYNAL


KALKINMA AMA NASIL?


Kalınma: Bir toplumun, bir milletin sahip olduğu maddi ve manevi gücünü; akla dayanan, rasyonel, geleceğin ihtiyaçlarına göre belirlemiş, yükselme ve ileri gitme çabası olarak tanımlayabiliriz.
Bir ülkenin kalkınmasında dikkat edilmesi gereken esasları kısaca şöyle sıralayabiliriz.
1- Yer altı kaynaklarının çıkarılması, işlenmesi ve ihraç edilmesi esas olmalıdır.
2- Yer üstü kaynakları olan suların, tarım arazilerinin, yaylaların verimlilik esasına göre kullanılması, işletilmesi ve korunması önceliklidir.
3- Bir devletin olmazsa olmazı insanlarının sahip olduğu beyin gücünü dünyanın en önde gelen devletlerinden daha iyi faydalanma gücüne dayanmalıdır.
4- İyi eğitilmiş, üretime yöneltilmiş, tüketimden uzaklaştırılmış, bilgili insanların sağlanacağı faydaların önemini kavramış, bu yönde tedbirler almış, herkesimin tepeden tırnağa bu gerçeğe bağlı kılmasına bağlıdır.
5- İnsanlar kazançlarının bir bölümünü tasarruf edecek, artan bu birikimi fertlerin ve toplumun geleceğinde biriken su göletleri gibi kullanılması işin esasını oluşturmalıdır.
6-Tarım ve hayvancılık ürünlerimizi kesinlikle yerli kaynaklardan sağlamalı, adı sanı ne olursa olsun ithal ikamesinden kesinlikle kaçınılmalıdır.
7- Çağımızda sanayinin gelişmesi, fabrika yapan fabrikaların hayata geçirilmesi olmazsa olmazımız olmalıdır.
8- Çok kazanacağız, az tüketeceğiz, lüks ve israftan kaçınacağız ki elimizde kalan para ile yeni yatırımlar yapıp yeni istihdam alanları oluşturalım.
9- Paramızı toprağa, çimentoya, ranta değil üretime, ar-ge araştırmalarına, bilime, laboratuarlarda, deneylere ayırmalıyız.
10- Merkezi bütçeyi en akılcı şekilde kullanmak bu işin ana esası olduğu fikrini akıldan çıkarmamalıyız.
11- Devletin sahip olduğu kurum ve kuruluşları, fabrikaları, sanayi tesislerini özelleştirme adı altında satarak kalkınma olmayacağını akılda tutmalıyız.
12- Üniversiteyi bitirmiş, iş bulamayan gençlerin oluşturduğu veya yetişmiş insanların kendilerine daha iyi gelecek sağlamak için yurt dışına gitmelerine sebep olacak her yönetimin ülke kalkınmasına engel olacağı çok iyi bilinmelidir.
13- Gençlere iyi bir eğitim, adalete dayalı bir gelecek, iş, aş ve eş kaygısı çekmeyecekleri sosyal bir düzen kurmak önceliğimiz olmalıdır.
14- Sonuç olarak top yekun kalkınma için topyekun seferberlik gerekmektedir. Bununda temeli tasarruftur. Tasarruf edemiyorsak, akıl gücünü kullanamıyorsak, kalkınma kimse kızmasın hayaldir. Borç alınarak kalınmanın olamayacağını artık öğrenmeliyiz.