Orhan DURMUŞ


MARKA YÖNETİMİ


 

 

            İş dünyasında markanın yeri ve önemi çok büyüktür. Markanın yönetilmesi hususunda birçok eksik ya da yanlış bilinenleri anlatmaya çalışacağım.

 

            Marka herkesin düşündüğü gibi oluşturulan logolar değildir. Bu yanlış bir bilgidir. Logo firmanın, işletmenin simgesidir. Marka oluşturulurken ilk adım işletmeye verilecek isimin iyi düşünülmesi ve yapılacak işin mahiyetine uygun bir ad tercih etmektir. Verilecek isim için önerim telaffuzu kolay akılda kalıcı belki de en önemlisi çağrışım etkisi yüksek bir isim bulmak olacaktır. Sonrasında karar verilen isim üzerinden işletmenin simgesi yani logosu yapılabilir. Logo tasarımları da markayı destekleyici akılda kalıcılığı önemlidir. Oluşturulan logo da firmaya ait izler taşıması önemlidir.

 

            Üretim ya da hizmet sektörü olsun bütün firmalar hızlı değişim gösteren tüketiciye hitap etmektedirler bu nedenle markanın sürdürülebilir olabilmesi için oluşturulan isim ve simgelerle tüketicinin sadece ürünü veya hizmeti değil markanızın tatmin duygusunu da satın almasını sağlamalısınız. Çünkü tüketici sadece ürün değil markanın hislerini de satın almaktan zevk alır. TV ekranlarında bütün reklamlarda markaların algılarınızı hükmetmek ve yönlendirmek amacı ile hazırlanmış birçok film var. Artık kendini ispatlamış birçok marka sadece müzikle bile kendini size hatırlatabilir. Hepimizin yakından takip ettiği ve hemşerimiz ?Nusret? i örnek olarak düşünebilirsiniz. Öncelikle sektörünün çıraklığından ustalığına kadar bir serüvenden sonra kendi kurduğu işletmeye kendi ismini vererek, Nusr´et, markasını sektörü ile direk bağladığını görüyoruz. Dikkat ederseniz sosyal medyada paylaştığı tüm videolarda et dışında hiçbir malzeme yok. Söylediğim gibi oluşturduğu markaya sadık kalarak et alanında uzman olduğu çağrışımını vermektedir. Marka onu o da markasını desteklemektedir. Markanın sürdürülebilirliği ancak bu şekilde mümkündür. Yine bir markanın logosunu veya ismini bütün ürünlerine koyması ya da her yerde paylaşıyor olması da yapılan yanlışlardan birisidir.  Birçok zekice düşünülmüş fikir ve girişimci örneği vardır. Mesela yine; Almanların araba konusunda başarılarını az çok hepimiz biliyoruz. Bu dünyaca ünlü markaların hepiniz reklamlarını izlemişsinizdir. Markalarının ağırlığını taşıyan bir film sonrasında kısa süreli marka ismi geçer ve reklam filmi biter. Reklamda anlatılmak istenen kısaca şudur; fazla söze gerek yok?

 

            Markayı yönetmek zor ama imkânsız değildir. Sektörününüz de akılcı bir isim koymak yani markanızı oluşturmak değil ki mesele, sektörünüzde kaliteyi yakalamak hepsinden önemlisi ki kalitenin sırrı da bence burada sektörünüzde güvenilir olmak markanızı destekleyen en önemli faktördür. Marka yönetiminde son olarak dikkat edilmesi ve yapılmaması gereken başka bir konu ise bir marka üzerinden her işi yapma arzusu? bu yapılacak en büyük hatalardan biridir. Sektöründe yapılan iş kolunu azaltmak markanızın güçlü olmasını sağlayacaktır. Bunu da bir örnekle açıklayacak olursak; yazıcı, fotokopi makinası konusunda ve bir dönem de fotokopi kâğıdı konusunda markalaşmış ve kalitesini ispatlamış x firması sektöründe sağladığı başarıyı, onunla bağdaştığını düşündüğü bilgisayar üretimi işine girerek bu alanda kazandığı sermayeyi belki de batırmıştır. Markasını fotokopi makinası üzerinden tüketiciye tanıtan firma Bilgisayar satmaya başlayınca tüketici tarafından kabul görmedi. Tüketici bu konuda yanlış yönlendirmiş oldu. Tüketici firmanın markasını duyunca fotokopi cihazları akla geldiğinden bilgisayar alma eğilimi göstermemiştir. Haliyle firma fotokopi cihazı üreterek elde ettiği sermaye ile bilgisayar üretimi için yatırım yapmış ama umduğunu bulamamıştır.

Sonuç olarak marka oluşturmak ve yönetimini doğru yapmak için gerekli olanlar kısaca;

 

-          Anlaşılır, sektörü ile alakalı çağrışımlar yapan bir isim bulmak.

-          Hikayesi olan yine marka ismini destekleyen simge tasarlamak.

-          Uzmanı olduğu alanda tüketiciye kendini ispatlamak.

-          Oluşturulan markayı tüketicinin gözüne sokarak bıktırmamak.