Orhan BOZKURT


SAHA ISINIYOR, KULİSLER KAYNIYOR

SAHA ISINIYOR, KULİSLER KAYNIYOR


Yerel seçimlere sayılı günler kaldı... Partiler birer birer adaylarını açıklıyor. Erzurum'da merekla  bekleneilen Ak Parti'nin ilçe adaylarının kimler olacağı bugün Genel Başkanvekili Efkan Ala tarafından açıklanacak.

Ak Parti 31 Mart tarihinde yapılacak olan seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak bir kez daha Mehmet Sekmen'i gösterdi. Malum MHP ittifak kapsamında Büyükşehir için aday göstermiyor. CHP Erzurum'da iddiasını Mimar Atlıhan Atilla ile ortaya koydu. İYİ Parti'nin adayı ise Eczacı Canan Uçar oldu... 
Dermokrat Parti Avukat Oğulcan Kaya ile sahada... İlçelerde ise kıran kırana bir yarış var. Merkez dahil 20 ilçenin de sosyolojik yapısı ve adayların kişisel özelliklerine göre iddiaları var.

Doğal olarak yerel seçimlerde partilerden öte adayların öne çıktığı ilçeler bu kez azımsanmayacak sayıda çok... Örneğin Cumhur İttifakı kapsamında MHP'ye bırakılan İspir, Uzundere ve Olur'da Ak Partiden aday adayı olan isimlerin BBP'ye geçmesi siyaset dengelerini değiştirdi.  

Bu ilçelerden İspir'de Osman Çakır, Uzundere'de Halis Özsoy iddialı bir şekilde sahaya indi... Narman'da  İYİ Parti ile Ahmet Yücel İşleyen rüzgarı esiyor. Çat'ta önceki dönem belediye başkanı CHP'li Arif Hikmet  Kılıç favori gösteriliyor. Yine Tortum ve Oltu'da CHP bu seçime çok daha iddialı adaylar ile hazırlanıyor.

CHP'nin Yakutiye adayı kentin köklü ensaflarından Adnan Atalay oldu.  Merkez ilçelerden Aziziye'de Yeniden Refah Partisi'nin adayı Emrullah Akpınar aylar öncesinden saha çalışmalarına başlamış durumda...

Ak Parti ise bugün açıklanacak olan adayları ile seçim yarışına girecek. Ancak yüzlerce aday adayı arasından 17 ilçe adayı belirleyecek olan Ak Parti'nin en önemli açmazı adaylaşamayan isimlerin diğer partilerden yarışa katılması. Bu anlamda Ak Parti'dan aday olamayan isimlerin öncelikli tercihi Cumhur İttifakı'nın diğer bileşenleri olan  YRP ve BBP  oluyor.

Güney ilçelerinde ise DEM Partisi gerçeği var. Özellikle Karayazı, Karaçoban, Tekman ve Hınıs'ta iddialı olan bu partide Ak Parti'yi çok zorlayacak. Kulisler kaynıyor dedik ya bakın Ak Parti'den iki dönem Yakutiye Belediye Başkanı olarak görev yapan bu seçimlerde de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Ali Korkut'un YRP'den Büyükşehir Belediye Başkanı olacağı günlerdir konuşuluyor.

Daha bir çok ilçede Ak Parti'nin bugün açıklayacağı 17 isim arasında olmayan aday adaylarının değişik partilerden aday olacağı bir gerçek. Bu durum belki Mehmet Sekmen'in üçüncü dönemde Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmasına engel olmayabilir. Ancak bir gerçek var ki meclis üyeliği ve oy oranı bakımından Ak Parti'ye ciddi bir erozyon yaşatacak. Bakalım  Ak Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu ve Büyüykşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen bu duruma nasıl bir önlem alacak.

Seçimlere daha 57 gün var. Bu süreçte bu köprülerin altından daha çok sular akar. Onun için şimdiden net cümleler ve kesin yargıda bulunmak hiçte kolaya değil. Şimdilik genel bir değerlendirme ile yetinelim. Nasıl olsa bu seçim süreci ile ilgili daha çok konuşulşacak ve yazılacak konumuz olacak.