Orhan BOZKURT


SOSYAL MEDYANIN KRİPTO DOLANDIRICILARINA DİKKAT!

Son yıllarda oldukça popüler olmaya başlayan kripto para yeni bir dolandırıcılık sektörü oluşturdu.


Cazip reklamlar, kazanç vaadleri sonucu bu alanına girmek isteyen ama yeterince bilgi sahibi olmayan insanlardan faydalanan sosyal medya dolandırıcıları, şimdi de ekonomik kriz yüzünden parasının değerini korumak isteyen insanları hedef alıyor.

Son dönemde özellikle sosyal medya ağlarından Instagram hesaplarını ele geçiren dolandırıcılar binlerce kişiyi mağdur ediyor. Pek bu dolandırıcılara karşı ne yapmalı, kullanıcılar hesaplarını nasıl korumalı? 
Bilişim uzmanlarının tespitlerine göre son günlerde yukarıda da belirttiğim gibi özellikle Instagram hesapları ele geçirilenlerin, hesabı adeta bir yatırım tavsiyesine dönüşen insanların sayısı hızla arttı. Hesapları ele geçiren dolandırıcılar bir IBAN paylaşarak ‘bu hesaba para yatırdım kazandım, siz de kazanın’ ya da ‘yapmış olduğum yatırım olumlu sonuçlandı, şirket kesin kazanç veriyor, isteyenleri yönlendirebilirim’ şeklindeki mesajlarla kullanıcı avına çıkıyor. 
Bu tür tuzaklarla  adalet sisteminin yeterince ilgilenmemesi nedeniyle dolandırıcılar sosyal medyada adeta cirit atıyor. Konuştuğum  bir çok hukukçu,  bunun aslında ‘nitelikli bir dolandırıcılık’ olduğuna dikkat çekerek acil bir yasal düzenleme ve özel birimlerin oluşturulması gerektiğini öneriyor.
Bilişim uzmanları ise, son dönemde insanların ekonomideki gelişmelere karşı kendilerini güvensiz hissetmelerinin art niyetli saldırganlar için büyük potansiyel oluşturduğunu belirtiyor. Uzmanlar, vatandaşların ekonomik kazanç ve güvence için internet üzerinden çözüm sunan ya da sağlıklı bilgiye ulaşabilecekleri kaynak arayışına girmelerinin, saldırganlar için yeni bir imkân yarattığını anlatarak mağduriyet yaşamamaları için tüm kullanıcıları 'aman dikkat!' diyerek uyarıyorlar.