Orhan DURMUŞ


VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ

.


Devlet kurumları vatandaşımıza hizmet için kurulmuş kurumlardır.

Resmi işlemlerin yürümesi vatandaşlarımızın işlemlerinin yürümesi için vardır. Bu kurumlarda çalışan devlet memurları ise bunun için “hizmet” için maaş almaktadırlar. Son zamanlarda devlet kurumlarında çalışanların bilgi eksikliği sebebiyle vatandaşa doğru bilgiyi veremedikleri konusunda şikayetlerin olduğunu biliyorum.

 

Kendi yaşadıklarımı da göz önünde bulundurarak acil bu duruma önlem alınması gerektiğini düşünüyorum.

 

Devlet dairesine gittiğimizde sıkça karşılaştığımız durumlardan birisi, memurların göz teması kurmaktan kaçınmaları (kendisine soru sorulmaması için) yönetilen işlemin veya konu hakkında bilgisi olmadığı için başkasına yönlendirerek vatandaşı resmen yıldırıyorlar. Gerçekten bu duruma bir el atılması gerektiğini düşünüyorum. Memur işi bilmediğini ifade edip işten sıyrılırken Şef, Müdür konumunda olanlarda bazı durumlarda inisiyatif almaktan korkuyorlar. Yine tabi olan vatandaşa oluyor.

 

Bir zamanlar Levent Kırca’nın “Olacak O kadar” güldürü programındaki anlattıkları durumlara geri geldik. Artık teknolojik imkanlar araştırma geliştirme noktasında yeterli olmasına rağmen neden bu bağnazlık anlamıyorum. Kurulu çok güzel bir sistemin iş bilmeyen memurlar sebebiyle tıkanmasına tahammül edemiyorum artık.  Devlet çalıştırdığı personeli denetlemeli şikayetleri o memurun performansına yansıtmalıdır.

 

İnanın bazı kurumlarda yazdığı “matbu” resmi dilekçenin ne anlama geldiğini bilmeyen, neden yazıldığını bilmeyen memurlar var. Okuduğu okul ne olursa olsun, KPSS’den aldığı puan ne olursa olsun Devlete yaslanarak hizmet etmemekte kurulan güzelim sistemi, güzelim imkanları tıkamanın anlamı nedir ki…

 

Bazı kurum ve kuruluşlarda memurların hatasından kaynaklanan ve vatandaşa uygulanan idari para cezalarının bir şekilde yine vatandaşa ödetildiğini biliyoruz. Buna benzer birçok durum sizlerde yaşıyorsunuzdur eminim.

 

Devlet kurumları kurumsallaşmalı, performansa dayalı maaş sistemi geliştirilmeli…

 

Artık vatandaş isyan noktasına geldi…

 

Bulunduğunuz konum her ne olursa olsun işinizi hakkıyla yapmalısınız. Müdür, Şef, Memur, İşçi vatandaş kimseniz neredeyseniz hakkını verin işinizin. Yeter artık…