Ayhan YİĞİT


YABANCI KELİMELERİN KALDIRILMASI


 

Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü ve isteği:

?Kaldırın bu yabancı kelimelerle yazılmış levhaları/tabelaları.´´

Çok yerinde bir uyarı ve tavsiye. Her tarafta bu yabancı yazılar göze çarpıyor. Levhada, panoda, reklamda, ürünlerde? vs.

Ne oldukları, ne anlattıkları da belli değil?

Türkçe değil, Türkçenin yapısına, gramere uymuyor, ama; hangi dilden oda muğlak? Karışık ve anlamı bozuk kelime, deyim ve tamlamalar. İngilizceye, Fransızcaya, Almancaya? Arapçaya uymuyor?

İngilizce öğrenelim, ?Buna karşı bir meyil de var? ama levhalardan değil. Yetkililerden eğitimcilerden, odiyo-vizyon teknolojilerden.

Bu yaygın kelime karışıklığının içinde; gençlerimizin ve çocuklarımızın Türkçesi iyi gelişemiyor, dilleri zenginleşemiyor? Kökü, menşei ve anlam belli olmayan sözcükler Türkçemize ve dilimize karışıyor.

Türkçemizin gelişmesine, zenginleşmesine engel olabiliyor. Yeni ve teknik kelimelerin dilimize katılmasına ket vuruyor.

En önemlisi de milli kültürü yıpratıyor, erozyona uğratıyor?

Ayrıca Türkçe yazılarda da/levhalarda da sıkıntı var. Eksik veya fazla harfler var. Anlam bozuluyor, kulağa hoş gelmiyor,gramere uymuyor! Gönülleri okşamıyor diye biliriz.                                                                                 

Gençlerimiz yeni kelime ve deyimleri öğrenemiyor, klasikleri ve asılları unutabiliyor.

Dil bilimcileri, Türk Dili ve Edebiyatı, Akademisyenleri, bunlara karşı çıkıyor; gerekçeli ve açıklayıcı yazılar yazıyor, seminer ve konferanslar veriyorlar? üzüntü ve kaygılarını belirtiyorlar?

Bunlardan Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Muhsine BÖREKÇİ kaç sefer bunu anlattı ve mahsurlarını sıraladı.

Yabancı kelimelerin yaygın kullanılmasını önlemek için herkese görev düşüyor.

Başata yetkililer, yerel yöneticiler, ?Valilik, Belediyeler, Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, Sağlık ve Tarım ? Müdürlükleri,? bu işe eğilmeli ve ilgilenmeli.

Vatandaşlarımız, esnafımız? yabancılığa özenmemeli. Türkçeyi kullanmalı ve sevmeli.

Tüm yabancı ve yarım yazıların tabelalardan kalkması, yerlerine düzgün Türkçe kelime ve tamlamaların gelmesi dileğiyle?

Hoşça kalın .