Orhan DURMUŞ


YASAL DOLANDIRICILAR


Teknoloji geliştikçe işlerimiz kolaylaştı evet! Ama teknolojinin getirdiği kolaylıklarla birlikte zorluklar ve birçok tuzakta içinde yer almaktadır. Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri internette çok önemli bir durum haline geldi. Artık herkes internet almak zorunda bırakıldı. Günümüz iletişim çağında gerekli en önemlisi belki de internettir. Artık reklamlarda çokça görmeye başladığımız telefon tanıtımının ardından kaç GB internet hediyesi v.b. tanıtımlar? hatta artık seçim vaatleri arasında da kendini gösteren bir hizmet haline geldi ya da hizmet olarak görülmeye başlandı. İstanbul seçimlerinde sayın Yıldırım üniversite öğrencilerine 10 GB internet hediye edeceğini açıklamıştı. Bu vaat sanki bilim çalışması yapacak bir gençlik için beklenen bir yatırım gibi karşılansa da ben o şekilde düşünmüyorum. Şuan gençliğimiz cepte interneti yazışmak, oyun oynamak, film izlemek, paylaşım yapmanın dışında çok başka işlerde kullanıldığını sanmıyorum. Ülkemize gelen teknolojik imkanlar tepeden inme geliyor sanki? ön bilgi, araştırma, faydalı hale getirme gibi bir durum olmadan ..hop ülkemizin 7 den 70´e herkesin elinde oluveriyor.

Bu durumda kapital sistemin canavarlarını harekete geçiriyor tabi ki? akıllı telefonlar, tabletler piyasalara girdi ve akıl almaz derecede fazla uygulamalarla telefonlarımızın hafızalarını zorlayarak bizleri yeni telefon almaya zorlamaktadırlar. Sevilen bir oyunun reklamını telefon şirketleri üstleniyor belki de sık sık yapılan güncellemelerle telefonun hafızasını daraltarak yeni telefon almaya zorlanıyoruz. Sadece o da değil yeni bir telefon alıp 2-3 yıldan fazla kullanan var mı acaba? daha doğrusu 2 yıldan sonra telefonunuz kusursuz olarak çalışıyor mu? Tabi ki hayır şirketler yıllık satışlarını artırmak insanları daha fazla bağımlı hale getirmek için çalışıyorlar. Bence tıpkı tütün ürünleri gibi yasal bir sınırlandırma getirilmeli?

Akıllı telefon üretimi yapan firmaların yanında bir başka durumda var ki; telefon hatlarımızın sahipleri olan şirketler cep telefonu ilk çıktığı dönemlerde hem telefonlar hem telefon hatları çok pahalı ve herkesin alabileceği şeyler değillerdi? insanlar sadece konuştukları kadar öderlerdi (ama çok aşırı pahalıydı) düşünün ki telefon faturasından dolayı hayatları kararan insanlar aileler vardı. Bu durum sonralarda telefonların yaygınlaşması şirketlerin çoğalması Türkiye piyasasına giren farklı telefonların artması dolayısıyla fiyatlar düştü ve cep telefonu artık hayatımızın bir parçası olmaya devam etti. Telefon hatları faturalıyken bir anda hayatımıza kontör girdi. İnsanlar artık ihtiyaçları kadar kontör alarak kendilerini kontrol altına aldılar daha sonraları internet derken kampanyalar birbirini izledi şimdi hat şirketleri daha çok konuş daha az öde kampanyaları ile müşterilerin aklını çelmeye çalışıyorlar. Fakat geldiğimiz son durumda ise artık kontörlü telefonların yerini taahhütlü bol internetli, bol SMS li tarifelerle sabit fiyatlara ulaşılır hale geldi. Bu durum biz tüketiciler için mantıklı ve uygun gelse de şirketlerin yatırım planlarında bu başka bir boyutta? yani firmalar sizi taahhütle en az 2 yıl sizi kendilerine bağlayarak kendi bilançolarını önceden görme imkânı bulmaktadırlar yani şirketler artık abonelerinin kendilerine ne kadar ödeyeceklerini (alacaklarının tutarını) bildiklerinden daha farklı kampanyalara hazırlık görmeleri daha rahat olmaktadır. Buraya kadar bir problem yok fakat kendi başıma gelen bir olayla devam etmek istiyorum. Nasıl yaptığımı bilmeden maç skorları aboneliği yaptırmışım (bunu nasıl yaptığımı bilmiyorum) bana güncel maçlarla alakalı bilgilendirme mesajları gelmeye başladı önceleri umursamadım, reklam ve tanıtım mesajları sandığım için, sonra ay sonu yüksek gelen faturam neticesinde öğrendim ki bilgilendirme mesajlarının ücretleri kendi faturama yansımış. Ne kadar mücadele etsem de benim bilgim dışından gerçekleşen bu durumdan yaşadığım mağduriyeti hattın şirketine izah edemedim dolayısıyla o ayki faturamı ödedim ve 2 ay fazladan istemsiz bir hata sebebiyle fazladan ödeme yapmış oldum. Mesela internetin paketi örneğin 20 tl ise internet aşma bedeli 30 tl olabiliyor işte bu bana anlamsız ve kurulmuş bir tuzak olarak değerlendiriyorum. Taahhüt veren herkesin başına gelmiştir. Kişi her ay 35,00 tl fatura ödemek için taahhüt vermiştir ama asla fatura 35,00 tl gelmemiştir. Gelen faturada anlamadığınız saçma sebeplerden dolayı gelen ekstra bedellerini ödemek zorunda kalmışsınızdır. İşte bu durum bana bazı şirketlerin yasal dolandırıcılık için kurulduğu düşüncesini oluşturuyor. Düşünün haksız yere ödediğiniz 1-2 TL nin sizin için bir anlam ifade etmeyecek olması normal bir durum fakat abone sayısına o rakamları çarptığınızda ortaya çıkan vurgunun ne boyutlarda olduğunu bir düşünün?

Müşteri hizmetleri ile yaptığınız görüşmeler ise en komik ve en çileden çıkarıcı sürelerdir. Ezberletilmiş cümlelerle dolu gaz alma operasyonları? kendinizi ifade edemediğiniz gibi sorduğunuz sorulara önceden verilmiş cevaplar? hatta bazen daha biz ararken neden aradığımızı bildiklerini dahi düşünüyorum? devletimizin bu duruma yasal bir düzenleme getirmesi gerektiğini insanların küçük rakamlarla dolandırılmasının önüne geçilmesini istiyorum. Aldıkları küçük ramaklar kendilerince bir kılıfa büründürülebilir ama bunun tüketiciler tarafından bilinçsiz nasıl yapabildiklerini anlamış değilim.

Bu Yasal dolandırıcılara sizlerin de dikkat etmesini rica ediyorum.