Orhan DURMUŞ


YOUTUBERLARIN VERGİLENDİRİLMESİ

.


Yasaklarla beraber evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte sosyal mecralara olan ilginin inanılmaz derecede artması sosyal medya fenonemlerinin yeniden parlamadığı bir döneme şahitlik ediyoruz.

 

İnternet üzerinden para kazananlar için yeni sorular akla gelmektedir.

 

Sosyal medya platformları aracılığı ile kazanılan gelirlerin vergilendirilmesi nasıl olacak?

 

Öncelikle Youtuber olarak elde edilen gelir şekillerini açıklamaya çalışalım.

 

  • Youtube platformuna eklenen videoların izlenmeleri ile kazanılan reklam gelirleri.
  • Video yayın akışı içerisinde reklam yapmak için sponsor anlaşmaları yoluyla elde edilen gelirler.

 

Kendi ürettiği içerikler ile kendi YouTube hesabı üzerinden para kazananlar;

 

Kendi ürettikleri içeriklerin izlenme ve süre sayesinde elde edilen videolarına yerleştirilen reklamlardan elde edilen gelirler “Reklam Geliri” olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla Gelir Vergisi yer alan 7 gelir unsuru arasındaki “Ticari Kazanç” hükümlerine tabi olmaktadır.

 

Bu şekilde gelir elden eden içerik üreticilerinin, marketten, kafeden veya herhangi bir sektörde ticari kazanç elden eden ticari işletmelerden bir farkı bulunmamaktadır. Bu sebeple vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir.

 

Elde edilen bu gelirlerin istisnai bir durumu söz konusu değildir. Reklam geliri Gelir Vergisi Kanunu’na göre Ticari Kazanç olarak değerlendirildiğinden vergi mükellefiyeti tesis ettirilmesi gerekmektedir. Bu durumda en büyük yanılgı “Devlet beni nereden bulacak ben zaten az para kazanıyorum.”  Yanılgısıdır. Günümüz imkanları ile tespiti kolaylıkla yapılabilecek bir durumdur.

 

Gelir vergisi mükellefi olmak için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Yani YouTuber 18 yaşından küçük dahi olsa Vergi Mükellefi olması gerekmektedir. 29 yaşından küçük kişiler için eğer şartları uyuyorsa 75.000,00 TL genç girişimci kazanç istisnasından faydalanabilecektir.

 

Bu aşamaya kadar gelirimizin Ticari Kazanç olduğunu ve vergi mükellefi olmak gerektiğini öğrendik.

 

Vergi Mükellefi olmak için ne yapmak gerekir?

 

Vergi mükellefi olmak için Serbest Muhasebe Mali Müşavirle anlaşarak vergi mükellefiyetinizi tesis edebilir vergisel konularda bilgi alabilirsiniz.

 

YouTuber Reklam Gelirlerinden dolayı ne kadar vergi öder?

 

 Bu soruyu örneklerle ve detaylı açıklamalarla anlatmaya çalışalım;

 

Öncelikle basit şekli ile yapılması gerekenleri sıralayalım.

 

  • Youtube üretilen içeriklerden dolayı elde edilen reklam gelirleri banka hesabına yatırıldığını düşünelim reklam gelirimiz 10.000,00 TL olsun öncelikle ay içerisindeki banka hesabınıza yatırılan tutar faturaya dönüştürülmesi gerekir. Yani Vergi mükellefiyetinizden dolayı bu gelirinizi belgelemeniz gerekmektedir.
  • Bilinmesi gereken başka bir konu ise YouTuberın giderleri nelerdir? Giderleri, işi ile alakalı giderleri genel düşünmek gerekmektedir.
  1. Bilgisayar, kamera, mikrofon v.b.
  2. Kira giderleri (varsa)
  3. Personel giderleri (varsa)
  4. Elektrik, su, doğalgaz v.b.

Olarak sıralanabilir.

 

Bu açıklamaları unutmadan Gelir Vergisi Mükellefinin ay içerisinde vermek zorunda olduğu beyannameleri ve bu beyannamelerin damga vergilerini de bilmek gerektiğini düşünüyorum.

           

            Gelir Vergisi Mükellefleri bir ay (dönem) içerisinde;

 

  • KDV Beyanmamesi                                   : 64,10 tutarında gelir olmasa dahi damga vergisi ödenir.
  • Muhtasar Beyannamesi                              : Kira Gideri ve personel çalıştırıldığında tahakkuk edeceğinden buna şimdilik rakam yazmıyorum.
  • Muhasebe ücreti                                        : yaklaşık 200,00 TL olduğunu düşünelim.
  • 1 yılda 4 adet Geçici vergi Beyannamesi     : Gelir olmadığı dönemlerde 99,90 TL damga vergisi

 

Şimdi bu açıklamalardan yola çıkarak örnek üzerinden devam edelim.

 

Aylık gelirimizin 10.000,00 TL (KDV DAHİL) olduğunu düşünelim. Hiç giderimizin olmadığını düşünerek bir yaklaşık hesap yapmaya çalışalım.

Düzenleyeceğimiz faturada 8.474,57 TL matrah 1.525,42 TL KDV (%18) genel toplam 10.000,00 tl olacaktır.

Buna göre o ay için

 

            1.525,42 + 64,10 = 1.589,52 TL KDV ödemesi

            8.474,57  % 15 Gelir vergisi 1.271,18 + 99,90 = 1.371,08 TL Geçici Gelir Vergisi ödemesi çıkacaktır. Yani bir ay içerisinde bu örneğe göre 1.589,52 KDV + 1.371,08 Gelir Vergisi + 200 TL muhasebe ücreti = 3.160,60 TL ödenmesi gereken yaklaşık tutar bu şekilde olacaktır. Tabi ki yine detaylı bilgiyi anlaştığınız meslek mensubundan (SMMM) öğrene bilirsiniz.