Özdemir Asaf
R’ harfini söyleyemiyordu. Bir gün taksiye binerken şoför nereye gitmek istediğini sorduğunda, ‘Karaköy’ demek yerine ‘Eminönü’ demiştir. Daha sonra Eminönü’nde inerek oradan Karaköy’e yürümüştür. Ancak bu durumu, şoförün de kendisi gibi ‘r’ harfini söyleyemediğini fark edip onunla alay ettiğini düşünmesin diye tercih etmiştir.
Cemil Meriç
Kitap okuma tutkusuna sahip olan bu yazar, gözlerinin görme yetisini kaybettiğinde bile yazmaya devam etmiştir. En önemli eserlerini görmediği dönemlerde yazmıştır.
Tevfik Fikret
Yetenekli bir ressamdır. Kendi evinin planını bizzat kendisi çizmiştir ve evine isim veren ilk şairimizdir. Ayrıca solunda kimseyi yürütmeme takıntısı vardı.
Orhan Veli Kanık
Bir belediye çalışması sırasında oluşan çukura düşerek beyin kanaması geçirmiş ve iki gün sonra hayatını kaybetmiştir.
Cahit Sıtkı Tarancı
Çocukken yaptığı bir yaramazlık sonucunda babası tarafından pencereden aşağı sarkıtılmıştır. Bu deneyimden sonra ölüm kavramına olan korkusu artmış ve eserlerinde sıklıkla ‘ölüm’ temasını işlemiştir.
Ahmet Haşim
Hastalık derecesinde toprak yeme alışkanlığı vardı. Ek olarak, şiirlerinde sıkça yer verdiği hüzünlü temaların sebebi, kendini çirkin bulmasından kaynaklanıyordu.
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hayatı boyunca evlenmemiş ve sürekli eldivenle dolaşmıştır. Sosyal etkinliklerden uzak duran bu yazar, evinde örgü örmeyi ve reçel yapmayı severdi.