Türk-İslam Kültüründe Kadın’ı anlattılar

Türk-İslam Kültüründe Kadın’ı anlattılar

Tarih: 23.05.2024 10:29 Güncelleme: 23.05.2024 11:21
Türk-İslam Kültüründe Kadın’ı anlattılar

TDED Erzurum Kadın Meclisi “Türk-İslam Kültüründe Kadın” Temasıyla Toplandı 
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi’nin kadın meclisi "93 Harbi"nde gösterdiği büyük kahramanlıkla bilinen ve Türkiye’de ilk "yılın annesi" unvanını alan Nene Hatun’un, vefatının 69’uncu, TDED’in kuruluşunun da 16. yıldönümünde “Türk-İslam Kültüründe Kadın” konusuyla Müceldili Konağı’nda toplandı. 
TDED Kadın Meclisi Başkanı Zeynep Polat açılış konuşmasında ailenin ve toplumun mimarı olan kadının dijital çağda oluşturulan algılarla “cinsiyetsizleştirme” operasyonuna maruz bırakıldığına dikkat çekerek kendi değerlerimizi hatırlayarak, kendi kavramlarımızı ortaya koyarak kadını Türk-İslam çizgisinden uzaklaşmaması için her vatanpervere görev düştüğünü belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “ Kadın Meclisimiz; dijital çağda ilişkilerin sanallaştığı, sanallığın yorduğu, gönlün gönle dokunmaktan hızla uzaklaştığı ve nesneleştiği bir çağda dostların gözden ve gönülden ırak olmaması için bir araya gelme kültürüne hizmet etmek için var. Kadın meclisimiz, kadının inşa ettiği toplumun farklı katmanlarından yine birbirinden değerli kadınlarımız olarak bir araya gelmek, sohbet kültürünü yaşatmak, zaman zaman şehrin ve insanımızın meselelerini istişare etmek için var. Kısacası Kadın meclisimiz, birbirimizle daha yakından tanış olmak için var.” 
“Dilimizi Ve Değerlerimizi En Çok Kadınlar Muhafaza Etmiştir” 
TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş meclisin açılış konuşmasında TDED ve TDED yayınları, dergileri hakkında bilgi vererek “Dilimiz Kimliğimizdir” şuuruyla çalıştıklarını ifade ederek Türkçeyi kadınların daha iyi kullandığını ve koruduğunu belirtti. Türkçenin ve milli kültürün büyük bir saldırıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde asıl problemin “milli kimlik” olduğunu vurgulayan TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş dilini kaybeden milletlerin tarih sayfasından silindiğini Sümerlerden, Hititlerden ve eski milletlerden örnekler vererek açıkladı. Bulgarlar ve Macarlara da değinen Murat Ertaş dilini kaybedenin dinini ve milli kimliğini de zamanla kaybettiği söyledi. Başkan Ertaş, ülkemiz ve şehirlerimizde hayatın her alanının ve mekanların başta İngilizce olmak üzere yabancı dillerin ve müziğin istilası altında olduğuna dikkat çekti. Başkan Murat Ertaş’ın açılış konuşmasını yapıp meclisten ayrılmasından akademisyenler “Türk-İslam Kültüründe Kadın” konulu müzakerelerine geçtiler. 
Programda Prof. Dr. Mine Kaya Keha "İlk Türk Romancı Fatma Aliye Hanım", Prof. Dr. Reyyan Keleş "Türk-İslam Edebiyatında Kadın", Prof. Dr. Serhan Alkan İspirli de "Divan Edebiyatı Örnekleminde Kadın" konusunu anlattı. Kırgız Türkü olup Atatürk Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Mayramgül Dıykanbay ise Türk-İslam kültüründe kadının yeriyle ilgili önemli konulara değindi. TDED Kadın Meclisine akademisyenler, STK temsilcileri, ev hanımları, çalışan veya emekli olup farklı meslek gruplarına mensup kadınlar katıldı. 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı