7 Haftalar geleneği yaşatılıyor

Farklı ilçelere bağlı köylerden şehir merkezine gelen vatandaşlar, kara kış iyiden iyiye bastırmadan kışlık erzak, giyim ve yakacaklarını temin ederek uzun yıllardır süregelen ?7 Haftalar? geleneğini yaşatmaya devam ediyorlar.

Tarih: 01.01.0001 00:00
7 Haftalar geleneği yaşatılıyor

Nesrin Çetinkaya

Uzun yıllardır Erzurum´da sürdürülen 7 Haftalar geleneği,  şuanda eskisi kadar yoğun olmasa da, köylerden şehre gelerek kışlık erzak, giyim ve yakacaklarını temin eden vatandaşlar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Kış şartlarının son derece ağır ve çetin geçtiği ilde köylülerin kışlık ihtiyaçlarını temin etmek üzere şehre inmesiyle, çarşı pazarda az da olsa canlılık yaşanıyor. Birçok vatandaş tarafından hala devam ettirilen 7 Haftalar geleneği sayesinde esnafın da bir nebze yüzü gülüyor.

?BİZ YİNE ESKİ USÛL??

Kışlık alışverişlerini yapmak üzere şehre inen köylüler, konuyla ilgili olarak,  ?7 Haftalar geleneği Erzurum´umuzda çok uzun yıllardır sürdürülen bir gelenek. Son zamanlarda, daha doğrusu son yıllarda artık eskisi gibi yaşatılmıyor. Bizler köylerimizden kışlık ihtiyaçlarımızı karşılamak, evimizin gereksinimlerini temin etmek üzere şehir merkezine geliyoruz. Yıllardan beri uyguladığımız, yaptığımız bir şey bu. Kışlık giyecek, yiyecek, yakacağımızı alarak köyümüze dönüyoruz. Malum Erzurum´da kış şartları oldukça ağır. Kışın genelde köy yolları kapanır, köy dışına da pek çıkamayız zaten. O yüzden kış için tüm ihtiyaçlarımızı, tüm gereksinimlerimizi şehir merkezinde ki esnafımızdan temin ederek evimize döneriz. Dediğimiz gibi bu gelenek artık çok fazla yaşatılmıyor. Eskiden daha canlı olurdu, çarşı pazar, şimdi öyle değil. Bizlerde elimizden geldiği kadar 7 haftalar geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Hem esnafımız iş yapsın, hem de bizler ihtiyaçlarımızı karşılayabilelim. Gelenekleri, görenekler artık zamana uyduruluyor, 7 haftalar geleneğimiz kaybolmasın diye bizde yine eski usul devam ediyoruz. Zorda ola esnafın da bu sayede az da olsa yüzü gülüyor, iş yapabiliyor? şeklinde konuştular. 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı