’Alvarlı Efe’ ismine yakışan mekan

’Alvarlı Efe’ ismine yakışan mekan

Tarih: 07.11.2023 09:56 Güncelleme: 07.11.2023 10:06
’Alvarlı Efe’ ismine yakışan mekan

Erzurum’un yetiştirdiği manevi dinamiklerden Hâce Muhammed Lutfî ya da Alvarlı Efe’nin, Pasinler İlçesi Alvar Köyü’nde bulunan kabrinin olduğu alan ismine yakışır, mütevazi görünümde bir külliye haline çevrildi. 
Alvarlı Efe Hazretleri İlim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Erzurum Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu, Efe Hazretleri Türbe ve Müştemilatı olarak isimlendirilen alanda bir kaç yıldır devam eden çalışmalarda artık sona doğru geldiklerini ifade ederek, “Bu alanda cami, yeni haliyle türbe, eğitime hizmet edecek misafirhane dediğimiz kısım ve yaklaşık beş bin tane ağacın bulunduğu bir alan ortaya çıktı. Buraya ilk bakıldığında bir cami ya da fiziki mekanlar olduğu düşünülür. Fakat bunun bir derinliği var. Yani niye bu mekanlar niye yapıldı? Elbette cami ibadet için yapılır. Ancak caminin misyonu ve fonksiyonunun iyi bilmek lazım. Camilerimizi bugün, İslam Medeniyetinde olması gereken yerin dışına taşımışız. Sadece ibadetin yapıldığı, namazın kılındığı, imam ve cemaatin buluştuğu bir mekan olarak düşünüyoruz. Halbuki camiler geçmişte bir meşveret mekanıdır. Camiler bir planlama mekanıdır. Camiler bir sohbet mekanıdır, dertleşme mekanıdır, konuşma, buluşma mekanıdır. Dolayısıyla da bu camilerimizin fonksiyonunu tekrar ihya etmek, iyi anlamak lazım. Bizde bunu amaçlıyoruz. ” şeklinde konuştu.
“Burada din alimleri yetişecek”
Mazlumoğlu, Erzurum’un Pasinler İlçesi Alvar Mahallesi’nde bulunan alandaki çalışmalardan bahsederken, “Efe Hazretlerinin bulunduğu türbede, caminin hemen bitişiğinde önceleri Efe Hazretlerinin kabri caminin, türbenin alt kısmındaydı. Fakat usulüne uygun olarak nakli kudur sistemiyle türbeyi yukarıya taşıdık. Şu anda ziyaret, mahalli ve mekanı caminin girişi, caminin içerisinden geçilen kısımdır. Eğitim maksatlı dediğimiz misafirhane kısmında ise 25’e yakın imam hatip öğrencisini alıp, üniversitemizle, Diyanet Eğitim Merkezimizle ve ilahiyat fakültemizle ortaklaşa seçerek, mülakatla aldığımız öğrencilerin yetiştirilmesini sağlayarak din alimi statüsünü kazandırmak niyetimiz var. Bu alan gördüğü gibi böyle gerçekten çevre düzenlemesiyle her gelen ziyaretçinin takdirini ifade ettiği bir mekan oldu. İnşallah önümüzdeki seneden itibaren arzu ettiğimiz buluşmaları sağlayacağız. Ayrıca gelen insanlara böyle dalından ikram etmek için meyve ağaçlarımız, bostanımız var. Dolayısıyla da insanları da böyle teberrük noktasında da geri çevirmek istemiyoruz. Özellikle çevre düzenlemesi noktasında Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Başkanımız Mehmet Sekmen’in göstermiş olduğu destek, katkı ve yakın ilgiden dolayı teşekkür ederiz” dedi.
Erzurum’un manevi mimarlarından olan Hâce Muhammed Lutfî ya da halkın ona taktığı isimle Alvarlı Efe, intisap ettiği Nakşıbendi tarikatının halifelerinden olup işgalci Rusların Erzurum’dan çekilmesiyle büyük bir katliama hazırlanan Ermeni çetecilerine karşı Yavi’de “Canverenler” müfrezesini kurarak vatanın ve milletin selameti için müfrezesiyle savaştı. Son devrin en önemli “alperen”lerinden olan Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi Erzurum’da imamlık yaptığı birçok köyde ve bilhassa “Alvar”da irşad faaliyetlerini yapmış, yazdığı Arapça, Farsça ve Türkçe şiirlerle Ahmet Yesevi gibi hikmetleri geniş kitlelere yaymıştır. O, hem Şeyh Şamil hem Ahmet Yesevi karakteri taşımıştır. Türkçe şiirleri/gazelleri oğlu tarafından Hülâsat’ül Hakâyık adlı eserde toplanmıştır.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı