Bipolar Bozukluk, Irsi mi?

Uzman Dr. Fatma Tuygar Okutucu, Bipolar Bozukluk hastalığını GÜNEBAKIŞ gazetesine yorumladı. Bipolar Bozukluk Hastalığının, Diyabet ya da Hipertansiyon hastalığı gibi tedavi edilebilir tıbbi bir durum olduğunu söyleyen Uzman Dr. Fatma Tuygar Okutucu; ?Bip

Tarih: 01.01.0001 00:00
Bipolar Bozukluk, Irsi mi?

Günebakış/Hamza YAŞAR

Bipolar Bozukluğun bir ruhsal hastalık olduğunu dile getiren Okutucu, hastalığın toplumda yaygın görüldüğüne dikkat çekti.  Uzman Dr. Fatma Tuygar Okutucu hastalık hakkında;? Bipolar Bozukluk, iki uçlu duygu durum bozukluğu,  Manik depresif hastalık, iki uçlu mizaç bozukluğu, bipolar affektif bozukluk gibi isimlerle bilinen ve dünyada her 50-100 kişiden birini etkileyen bir hastalıktır. Bütün insanların duygusal dünyasında ruh halinde değişiklikler inişler- çıkışlar olur. Herkes günlük yaşamında dakikalar, saatler veya bazen birkaç gün süren öfke, sevinç, üzüntü,  coşku, keder, Huzursuzluk, endişe duyguları arasında iniş çıkışlar yaşayabilir. Ancak Bipolar Bozuklukta; yaşamsal olaylarla kısmen veya tamamen ilişkisiz olarak, uzun süren,  keskin iniş çıkışların olduğu, düşünceleri, duyguları, davranışları ve kişinin işlevlerini, yaşamını etkileyen yoğun duygu durum değişimleri yaşanır. Yani Bipolar Bozukluk duygularda, düşüncelerde,  enerjide ve davranışlarda aşırı değişikliklerle seyreden, Kişinin kendisini aşırı coşkulu veya durgun olarak yani depresyon yada her ikisinin karışımı duyguları hissetmesine yol açan bir ruhsal hastalıktır. Bipolar hastalığın sık görülen belirtileri birçok kişide benzerdir. Ancak belirtilerin şiddeti ve ortaya çıkış şekli kişiden kişiye değişiklik gösterilebilir ?şeklinde konuştu.

BİPOLAR BOZUKLUK, BİYOLOJİK, GENETİK(IRSİ) VE ÇEVRESEL BİRÇOK ETKENE BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKIYOR

Bipolar Bozukluğun genetik ve biyolojik etkene bağlı olarak kişide belirtilerini gösterdiğini dile getiren Uzman Dr. Fatma Tuygar okutucu, bu hastalığın durum dengeleyici ilaçlar kullanılarak tedavi edildiğini söyledi. Hastalığın tedavini hakkında uyarılarda bulunan Uzman Dr. Fatma Tuygar Okutucu;?Bipolar Bozukluk, iyi tanınan bir hastalıktır ve tüm dünyada milyonlarca insan bipolar bozuklukla birlikte yaşamını sürdürmektedir. Bipolar Bozukluk şeker hastalığı( diyabet) veya yüksek  tansiyon gibi tedavi edilir tıbbi bir  hastalıktır. Bipolar bozukluk biyolojik, genetik(ırsi) ve çevresel bir çok etkene bağlı olarak ortaya çıkar ve davranışları kontrol eden merkezleri etkiler. Bipolar bozuklukta temel tedavi duygu durum dengeleyici denilen ilaçlar ile yapılır.Bipolar tedavisinde en sık yapılan hata daha iyi hissetmeye başlayınca ilaçları bırakmaktır. Daha iyi hissetmeye başladığınızda iyilik halinizin kalıcı olması için ilacınızı her gün almaya devam edin. Tedaviniz için kullandığınız ilacı asla kerdi kendinize bırakmayın, bu hastalığınızın daha hızlı tekrarlanmasına neden olabilir. Tedavinizle birlikte alkol kullanımından kesinlikle uzak durun. Tedaviyle ilgili tüm sorunlarınızı hekiminizle konuşun? dedi. Ayrıca Uzman Dr. Fatma Tuygar okutucu hastalığın 15-25 yaş aralığındaki insanlarda görüldüğünü vurguladı.

 

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı