Donmak üzereyken bulunan Afganlı kız, üniversiteyi ikincilikle bitirdi

Türkiye´ye Afganistan´dan ?umuda yolculuk´ yaparak 2011 yılında ailesiyle göçmen olarak gelen Hadis Shiva (22), sığınmacı olarak yaşadığı Erzurum´da Atatürk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünden ikincilikle mezun oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Donmak üzereyken bulunan Afganlı kız, üniversiteyi ikincilikle bitirdi


Afganistan´da çıkan savaştan kaçmak için küçük yaşta yola çıkan Hadis Shiva ailesiyle birlikte önce İran´a sığındı. İran´da barınamayan Hadis ve ailesi 2011 yılında Türkiye´ye Erzurum´a göç etti. Erzurum´da yaşamaya başlayan Hadis Afganistanlı göçmenlerin ?büyükbaba? diye hitap ettiği ERVAK Başkanı Erdal Güzel´le tanışması onun hayatını değiştirdi. 
Erdal Güzel´e liseyi İran´da okuduğunu ve üniversite hayalinin olduğunu söyledi. Erdal Güzel ise manevi kızı olarak kabul ettiği Hadis´i dershaneye yazdırdı ve tüm masraflarını karşıladı. 
1 yıl sonra Atatürk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanan Hadis başarılı bir öğrencilik dönemi geçirerek Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü sınıf ikinciliğiyle bitirdi. 
Hadis´in iyi bir yazar olacağına inandığını ifade eden Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, ?Ben üniversiteyi bitireli 41 yıl oldu. 41 yıl önce bir heyecan tatmıştım daha sonra 3 çocuğum var üniversite mezunu onlarda da aynı heyecanı tatmıştım ve bugün 41 yıl önceki gibi heyecanlıyım ?´kızım´´ mezun oluyor. Çok mutluyum kelimelerle anlatamam. Hadis´in bende özel bir yeri var. Büyük başarılara imza atmasını istiyorum hedefleri ve idealleri var umuyorum gerçekleştirecektir. Ben Hadis´in iyi bir yazar olacağına inanıyorum. Beni kendine idol olarak görüyor. Bu benim için gurur verici Hadis´i tebrik ediyorum umarım hep mutlu olur? diye konuştu. 
Türkiye´yi çok sevdiğini ve Erzurum´da kendi evinde gibi hissettiğini vurgulayan Hadis Shiva ise, ?Türkiye´ ye geldiğimde böyle olacağını hiç hayal edemezdim. Üniversiteye başladığım günü hatırlıyorum o heyecanımı hatırlıyorum çok çabuk geçti ve bugün mezun oluyorum. Okula başladığımda Büyükbaba elimden tutarak beni okula götürmüştü ona ben burada kaybolurum dediğimde büyükbaba bana ?´inan bir gün burayı senin evin yapacağım´´ dedi. Büyükbaba benim öz babam gibi birçok mülteci için babalık yapıyor. Hocalarıma sınıf arkadaşlarıma ve büyükbabama çok teşekkür ederim Türkiye´yi çok seviyorum.? dedi 
Hadis Shiva hayalinin mezun olduktan sonra yüksek lisans yapıp ardından yazar olmak istediğini ifade ederek Afganistan´dan Türkiye´ye gelen 2. göç dalgası hakkında ise, ?Bana göre bunu açıklamak için bir söz var ?her gecenin sonunda gündüz vardır´ diyebilirim herkes umut etmeli. Türkiye´ye gelen Afganistanlı arkadaşlarımın da kesinlikle üniversite okumalarını öneriyorum. Ülkelerimizde burada olduğu gibi rahatlık yok diyebilirim tek yol okumak.? diye konuştu. 
Hadis Shiva diplomasını yapılan mezuniyet töreninde ERVAK Başkanı Erdal Güzel´den aldı. 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı