El Bab neden önemli?

Fırat kalkanı Harekatı 4. ayında. Harekat kapsamındaki amaçlardan biri de El Bab´ın alınması. Pekiyi El Bab neden bu kadar önemli?

Tarih: 01.01.0001 00:00
El Bab neden önemli?

El Bab kasabası, Türkiye sınırına yalnızca 30 kilometre uzaklıkta. Türkçe´de "kapı" anlamına gelen kasaba hem doğu-batı, hem kuzey-güney ekseninde çok kritik bir kavşakta bulunuyor.İç savaştan önce yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı El Bab önemli bir sanayi merkeziydi. El Bab, DEAŞ´ın, Rakka´dan sonra ikinci önemli kalesi.Doğudaki Rakka ve Deyre´z-Zor arasında bağlantıyı sağlayan kasabanın nüfusunun önemli kısmını Sünni Araplar oluşturuyor. DEAŞ, kaybettiği MÜMBİç´teki güçlerini El-Bab´a taşıdı. Bölgedeki bir başka terör örgütü PYD/YPG ise ilan ettiği kantonları birleştirmek için burayı ele geçirmek istiyor. Özgür Suriye Ordusu´nun El-Bab´a girmesiyle YPG´nin kantonları birleştirme hayalleri suya düşecek.

DEAŞ TEHDİDİ ZAYIFLAYACAK

El Bab, Türkiye için pek çok açıdan önem taşıyor. Özgür Suriye Ordusu, El Bab´ı alırsa DAEŞ tehdidi Türkiye sınırından daha da uzaklaştırılacak. Örgütün militan ve mühimmat tedarik ettiği en önemli yollardan biri de kapanmış olacak. El Bab´ı kaybetmek, Musul ve Rakka´da taarruz altında kalan DEAŞ´ın daha da zayıflamasına yol açacak. Musul´da çember daralırken, örgütün elinde Rakka dışında önemli bir merkez kalmamış olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye´nin El Bab´a inmek zorunda olduğunu söylemiş ve bunun gerekçesini "Çünkü burada terörden arındırılmış bir bölgeyi hazırlamamız lazım" sözleriyle açıklamıştı


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı