Erzurum Çayır Biçme makinasının eksikliğini yaşıyor

Toprağın veya ürünün işlenmesi noktasında etkin yer tutan tarım aletlerine verilen destekler

Tarih: 13.11.2023 15:29
Erzurum Çayır Biçme makinasının eksikliğini yaşıyor

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Ülke nüfusunun beslenmesi, milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması ve ihracata doğrudan veya dolaylı katkıda bulunması bakımından önemli olan tarım insan gücünden ziyade makine gücünü kullanarak zamanın doğru kullanılması ve verimliliğin artması noktasında gelişme sağlamaya devam ediyor.

Tarım malzemeleriyle birlikte toprağı veya ürünün işlemek gerek zamandan gerekse insanın harcadığı güçten tasarruf edip önem kazandırıyor olsa da tarım malzeme destekleri de bir o kadar çiftçinin hayatında önemli yer tutuyor. 

Konuyla alakalı görüşlerini aldığımız Tarım Malzeme Ekipmanları Satıcısı, tarım malzeme desteklerinin önemli olduğunu belirterek, “Destekler Doğu Anadolu Bölgesi için yeterli değil” ifadelerini kullandı. 

Tarım Malzeme Ekipmanları Satıcısı, “Desteklerin faydası çok büyük ve gerekli olan her malzemeleri de veriyorlar ama özellikle bizim Doğu Anadolu Bölgesi için yeterli değil. Doğu Anadolu Bölgesi’ne en çok giden çayır biçme makinası oluyor ve bu kendinden motorlu çayır biçme makineleri buradaki arazilerin kırık, engebeli olmasından kaynaklı çayır biçmede mecburi oluyor. Bu makinalarda destek geçen yıl verilmişti bu yıl verilmedi ama en büyük talepte çayır biçme makinelinden geliyor çünkü Doğu Anadolu Bölgesi için önemli bir makine. Bakıldığında her köyde motor yoktur bide köyler zaten kırık arazi olduğu için traktörün girdiği çayır biçme makinaları iş görmüyor en çok bu kendinden motorlu çay biçme makinaları gidiyor. Onlara da biz dilekçe verdik gerçi ama henüz bir olumlu dönüş yapılmadı ve düşüneceklerini söylediler.

“Malzemelere gelen artış hem bizi hem müşteriyi etkiledi”

Tarım aletleri fiyatlarındaki artış bizi ve müşteriyi çok etkiledi çünkü enflasyona oransız bir şekilde artış oldu yüzde 300’lerden bahsediyoruz. Dolar kuru olsun, fırsatçılık olsun, fabrikaların mal yok deyip fiyat yükseltmeleri olsun hepsi olumsuz etkilese de satış noktasına etkilemedi. Satış noktasında etkilememesinin sebebi ise birincisi çiftçinin malı para etti, ikincisi çiftçi geçmiş yıllarda almadığı ürünlerde zarar etti yani bir tarım makinesini 100 bin lirayken almadı bir anda 200 bine çıkınca bu sefer elindeki parayı hemen makineye yatırmaya çalıştı. Dolayısıyla biz bu yılı atlattık yani iyi bir şekilde satışlar oldu ama herkes zarar gördü bu zamlardan çiftçinin elindeki malı da para ettiği için orantı sağlanıyor ama biraz fiyatların düşmesi lazım.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı