Necip Fazıl’ın Erzurum sevgisi

Necip Fazıl’ın Erzurum sevgisi

Tarih: 10.08.2023 12:32 Güncelleme: 10.08.2023 12:52
Necip Fazıl’ın Erzurum sevgisi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Necip Fazıl’ın ilk şiirlerinden birini Erzurum’a yazdığına dikkat çekerek usta şairin Erzurum’a olan özel ilgisine dikkat çekti. 
Necip Fazıl’ın “Palandöken Dağları” şiirinin orijinali paylaşan Murat Ertaş, şiirin Erzurum eski milletvekillerinden Hüseyin Avni Ulaş’ın ortak olduğu şirketin çıkardığı Anadolu Mecmuası’nda yer almasının da ayrı bir tevafuk olduğunu söyledi. 
Murat Ertaş açıklamasına şöyle devam etti, “1920’de babasını kaybeden Necip Fazıl, daha 15 yaşındayken annesiyle birlikte Trabzon üzerinden Erzurum’a, Polis Müdürü olan dayınsın yanına gelir. Bu, Necip Fazıl’ın Erzurum’a ilk gelişidir. Bu geliş kışın sonuna doğru, muhtemelen şubat ayına rastlar. Necip Fazıl, bu yolculuğu "Kafa Kâğıdı" adlı eserinde ayrıntısıyla anlatmıştır. Erzurum’dan ve dadaşlardan oldukça etkilenen Necip Fazıl’ın, ata merakı da Erzurum’da başlamıştır. Çeşitli nedenlerle bir türlü bitiremediği askerliğinin kalan 45 gününü Erzurum’da 1943’te tamamlamıştır. 1963’te İman ve Aksiyon konferansı için bir kez daha Erzurum’a gelen ve bu konferansı kitaplaştıran Necip Fazıl Erzurum’u iman ve aksiyonun kaynağı olarak görmüş, Erzurum delikanlılarını Palandöken dağlarına, eserlerinde sıkça dile getirdiği aksiyonu Tortum Şelalesi’ne benzetmiştir.” 
Erzurum’un Necip Fazıl’ın hayatı boyunca hem şiirlerini hem Büyük Doğu düşüncesini etkileyen bir şehir olduğunu anlatan Ertaş, “Onun ilk şiirlerinden biri Palandöken Dağları adıyla 1925’te “Anadolu Mecmuası”nda yayımlanmıştır. Bu şiir, onun ilk şiir kitabı olup 1925’te çıkardığı “Örümcek Ağı” kitabında (s. 45-46) yer almıştır. Palandöken Dağları şiirinin yer aldığı “Anadolu Mecmuası” Erzurum eski milletvekili Hüseyin Avni (Ulaş) Bey ve arkadaşlarınca kurulan Anadolu Komandit Neşriyat Şirketi tarafından yayımlanmıştır. Mecmuanın yazar kadrosu içerisinde Erzurumlu Ziyaettin Fahri Fındıkoğlu, Erzurum Lisesi öğretmenlerinden Ahmed Hamdi Tanpınar, Erzurum araştırmacısı Abdurrahim Şerif Beygu da yer almıştır. Dergide Hilmi Ziya Ülken, Mükrimin Halil, Yahya Kemal Beyatlı, Necmettin Halil Onan, Sadri Ethem Ertem, Rıza Nur, Faruk Nafiz Çamlıbel gibi isimler de eser yayımlamıştır.” dedi. 
Necip Fazıl’ın “Palandöken Dağları” şiiri Mayıs 1925’te, derginin 9. Sayısında 320. sayfada yayımlandı. Necip Fazıl o yıllarda henüz daha 20 yaşındadır. 
PALANDÖKEN DAĞLARI 
Bir gün Palandöken dağından geçtim 
Artık son ışıklar sönüp çakarken 
Tâ uzakta eski bir hanı seçtim 
Yolcular önünde ateş yakarken 
Bu dağlar ne yaman yüce dağlardı 
Başında bir bora döner, çağlardı 
Derindeki sesler o sadâlardı 
Köpüklü ırmaklar durmaz akarken 
Kat kat bulutları başımla deldim 
Çıktım çıktım en dik yerine geldim 
Birdenbire bir kuş gibi yükseldim 
Başımı kaldırıp göğe bakarken 
 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı