Şehir Hastanesi´nin adı ?Kanuni? olsun

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Erzurum´u kırk yıllık ıssızlıktan ve fetretten kurtarıp yeniden binâ eden Avrupalıların ?Muhteşem? namıyla andığı Kanuni Sultan Süleyman´ı ölümünün 452.yıl dönümünde bir basın açıklamasıyla

Tarih: 01.01.0001 00:00
Şehir Hastanesi´nin adı ?Kanuni? olsun


Erzurum´un gerek insan kaynağıyla gerek imarıyla yeniden ihya edilmesinin Kanuni eliyle gerçekleştiğini belirten TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, ?Erzurum´un bugünkü dil, edebiyat, estetik zevk, sosyokültürel yapısında Kanuni döneminde yapılan inşa faaliyetlerinin çok ciddi izleri görülmektedir? dedi. 
TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş´ın açıklaması şöyle: ?Osmanlı Devleti´nin cihan hâkimiyeti ülküsünde zirveyi yaşatan ve dadaşlar diyarı Erzurum´u adeta yeniden kuran cennetmekân Kanuni Sultan Süleyman´ın bugün vefatının 452.yıl dönümü. Kendisini rahmetle, minnetle, hasretle, hürmetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun. Her şehrin tarihinde önemli kırılma noktaları vardır. Osmanlı´da Yavuz dönemi ve öncesinde adeta harp meydanı olan, böyle olduğu için de insansızlaşan ve ıssızlaşan Erzurum´u kesin ve güçlü bir şekilde Osmanlı toprağı yapan Kanuni Sultan Süleyman´dır. Kızılbaş-Sünni çatışmalarının ortasında perişan olan ve 40 yıllık bir fetret yaşayan Erzurum´u; Dulkadırlu Mehmet Han ve sülalesini, Tebriz´deki Sünni nüfusu Erzurum´a getirerek ve yaklaşık 4 yıllık imar işleriyle yeniden inşa ederek yeniden ihya eden Kanuni´dir. Kanuni Sultan Süleyman, Erzurum´u ilmiye ve seyfiye (ordu) ile güçlendirmiş, orduyu kalıcı halde Erzurum´a yerleştirerek şehri doğudan gelecek tüm saldırılara karşı garnizon yapmış ve bilhassa İran´a (Safevi Devleti) karşı şehrin Sünnileşmesini sağlayarak Osmanlı´nın doğu hududunu Erzurumla emniyete almıştır. İlk olarak 5 Eylül 1534´te Erzurum´a gelen Kanuni, şehrin virane halini gezdikten sonra bir ferman irad ederek şehrin yeniden inşa edilmesini sağlamış, bir sene sonra 6 Ekim 1535´te de Erzurum´u ?beylerbeyliği? ilan ederek bölgenin merkezi haline getirmiştir. Daha sonra iki defa daha Erzurum´a gelen Kanuni başta damadı ve veziri Rüstempaşa olmak üzere Ayas Paşa ve İbrahim Paşa gibi dönemin en kudretli paşalarını Erzurum´un kalkınması ve güvenliği için vazifelendirmiştir. Tarihçilerin Erzurum´un Bânisi sıfatını verdikleri Kanuni, ayrıca Erzurum-İstanbul yolunu (bugünkü dere yolu-Erzincan-Suşehri-Tokat-Amasya-İstanbul) güvenli ve kullanılır hale getirerek Erzurumla Payıtaht´ı ticari ve askeri açıdan birbirine kolay ulaşılabilir hale getirmiş ve Erzurum´a beraberinde getirdiği Matrakçu Nasuh´a şehrin şehir planını çizdirmiştir. Kısacası Kanuni Erzurum´a herhangi bir padişahın sefere giderken uğradığı gibi uğramamıştır, insanıyla, medreseleriyle, saraylarıyla, imar faaliyetleriyle şehri baştan sona bina etmiştir. 
Erzurum´un bugünkü insan kaynağının temellerini Tebriz´den getirip yerleştiren Kanuni, Tebriz´de sıkça kullanılan ?dadaş? kelimesinin de Erzurumlular için kullanılmasını sağlamıştır. Her haliyle şehrin kültürel ve asabiye kodları Kanuni dönemindeki inşa ve ihya hareketiyle biçimlenmiştir. Vefat günü olan 7 Ekim´de ?Muhteşem? ve ?Kanunî? sıfatlarının yanında ?Erzurum´un Bânisi? olarak anılan Sultan Süleyman´ı Fatihalarla, dualarla ve rahmetle anıyoruz, mekânı cennet olsun. İnanıyoruz ki adeta Kanuni şehri olan Erzurum´da Sultan Süleyman ileride çok daha etkin ve yoğun bir şekilde anılacaktır. Bu vesileyle yapımı tamamlanmak üzere olan Şehir Hastanesi´nin adına ?Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi/ Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi´ mısrasının şairi de olan Kanunî´nin ismini teklif ediyorum. ? 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı