Taliban esaretinden özgürlüğe kaçış

Ülkesindeki savaş dolayısıyla önce İran´a kaçan ardından Erzurum´a ve buradan da filmleri aratmayan bir hikayeyle Avrupa´ya giden Afganlı genç, verdiği vefa sözünü unutmayarak kaçak olarak gittiği Avrupa´dan İsveç vatandaşı ve meslek sahibi olarak Erzurum

Tarih: 01.01.0001 00:00
Taliban esaretinden özgürlüğe kaçış


Afganistan´daki savaşta ailesini kaybeden 17 yaşındaki Muhammed Muhammedi, filmleri aratmayan maceralı bir süreçte İsveç´e kaçmayı başardı. İsveç´te vatandaşlığa kabul edilen ve çalışmaya başlayan Muhammedi, Türkiye´de bulunduğu sürede, kendisine sahip çıkanlara teşekkür için Erzurum´a geldi.
Muhammed Muhammedi Afganistan´dan başlayıp İsveç´te son bulan kaçış öyküsünü şöyle anlattı:
?Afganistan´da savaşta tüm ailemi kaybettim. Bir ablam İran´daydı. Taliban esaretinden özgürlüğe kaçış öyküm başladı. Önce İran´a ablamın yanına gittim. İran´da yaşamak çok zordu. Kimliğim yoktu. Ablamın başını yakacaktım. Daha iyi yaşamak umuduyla Türkiye´ye geldim. Van´da az İngilizce bilmem işime çok yaradı. Erzurum´da çok şey öğrendim ve hayatı tanıdım. Hem vatansız hem de kimliksizdim. Erzurum´da tanıdıklarımdan aldığım 900 TL ile 2013 Ağustos´unda İstanbul´a gittim. Hedefim, Avrupa´ya sığınmacı olarak yerleşmekti. İstanbul´da insan kaçakçısı ile tanıştım. Paramın olmadığını söyledim. Yunanistan´a kaçak yolla gidecek 10 kişi bulmam halinde beni parasız götüreceğini söyledi. Gittim Aksaray´da 2- 3 gün içinde 10 kişiyi topladım. Onlar paralı, ben parasız olarak Ayvacık´tan botla Midilli´ye geçtik. Avrupa´ya adım attığımda üzerimde 300 TL vardı. Saatlerce yaya yürüdüm ve polise yakalandım. Oradan gemiyle Atina´ya gönderildim. Parklarda yattım, sonra bir TIR´ın arkadaki dört lastiği arasında kalan boşlukta kendime yer buldum. O boşlukta 18 saat feribotla yolculuk yaparak Bari´ye geçtim. Ardından kara ve demiryolu ile Roma´ya, Roma´dan Paris, Frankurt, Kopenghang´dan İsveç´e ulaştım. İsveç Göç İdaresi tarafından 35 ay sonra vatandaşlığa kabul edildim. İlköğretim ve Liseyi bitirip devlet işinde işe girdim. İsveç´in Malmö kentinde yaşıyorum. Pratikten Farsça, Türkçe, İngilizce, Arapça, İsveççe öğrendim. Bu nedenle Uluslararası transformasyonda çalışıyorum. Evim var, kimse kaçak muamelesi yapmıyor."

?Kaçak gittiği Avrupa´dan vefa için Erzurum´a uçakla döndü?
Türkiye´ye sığınmacı olarak geldiğinde Erzurum´da 2 yıl kadar yetiştirme yurdunda barındığını ve Dadaşlar diyarında tüm Afganlıların çok iyiliğini gördüğü Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı eczacı Erdal Güzel´e bir söz verdiğini belirten Muhammed Muhammedi, ?Buradan giderken Erdal Güzel başkanıma söz vermiştim. Bir gün inşallah gelip sizleri yeniden göreceğim. Bugün o gün oldu.? dedi.
Muhammed´i karşısında gören Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel ise şok olduğunu belirtti. Erdal Güzel, "Erzurum´a sığınmacı olarak gelmişti. Kimsesiz ve yaşı küçük olduğundan yetiştirme yurduna yerleştirilmişti. Muhammed Erzurum´dan romanlara, filmlere konu olacak bir yolculuk yapmış. Onu karşımda görünce, ´insanoğlu her şeyi başarır´ diye düşünmeden edemedim" diye konuştu.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı