TÜRKİYE UZAYI ERZURUM´DAN İZLEYECEK

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi ile Türkiye´nin uzayı Erzurum´dan izleyeceğini belirterek, ?Sadece Erzurum´un değil Cumhuriyet Türkiye´sinin en büyük bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi

Tarih: 01.01.0001 00:00
TÜRKİYE UZAYI ERZURUM´DAN İZLEYECEK

TÜRKİYE UZAYI ERZURUM´DAN İZLEYECEK

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi ile Türkiye´nin uzayı Erzurum´dan izleyeceğini belirterek, ?Sadece Erzurum´un değil Cumhuriyet Türkiye´sinin en büyük bilim projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi projesi, yaklaşık 5 yıldır sürdürülen çalışmalarla sona doğru yaklaşıyor.? dedi.
Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Üniversite Konukevi´nde Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü Doç.Dr. Cahit Yeşilyaprak ile düzenlediği basın toplantısıyla TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi´nin bilimsel ve teknik işbirliği, Kalkınma Bakanlığı ile Erzurum Valiliği, bölgede yer alan 40 üniversitesi ve 7 gözlemevinin desteği ile kurulacak Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) hakkında bilgi verdi.
Koçak, Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan DAG için bugüne kadar 76 milyon lira yatırım yapıldığını belirten Koçak, "Uzay, Erzurum´dan izlenecek, geçmişte olduğu gibi Erzurum´dan araştırılacak. Erzurum´un gözüyle uzaya bakacağız. Teleskop ihalesi geçen yıl yapıldı ve inşaat başlayacak. 3 bin 170 rakımlı Karakaya tepelerinde 2 bin 500 dönümlük arazinin tahsisi yapıldı, altyapısı tamamlandı ve 2019´da ilk ışık alınacak. Erzurum uzay araştırmaları ve uzay turizminin merkezi olacak" dedi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
?DAG Türkiye´nin en büyük bilim projelerinden biri. Türkiye´nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük yatırımı. Astronomi ve astrofizik alanlarında ulusal ve uluslararası önderlik pozisyonu. Türkiye´nin en büyük teleskopuna sahip olacak. Avrupa kıtasında bulunan tek gözlemevi olacak. Avrupa´nın en büyük ayna ve uzay ekipmanları kaplama ünitesine sahip olacak. Uluslararası bilim projelerinin yürütüldüğü merkez olacak. Uzay araştırmalarında yerli ve yabancı işbirliklerinin kurulacağı ana merkezlerden biri olacak. Türkiye´nin ve Erzurum´un dünyaya açılan en güçlü penceresi olacak.? ATASAM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak da çalışmaları yaklaşık 5 yıldır devam eden DAG projesinin, Türkiye´nin astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanındaki en büyük projesi ve yatırımı olduğunu söyleyerek bir sunum yaptı.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı