Orhan BOZKURT


SEÇİM RÜZGARI ESMEYE ERKEN BAŞLADI

Türkiye artık iyiden iyiye seçim havasına girdi. 2023'te yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için tüm partiler artık sahada


Türkiye artık iyiden iyiye seçim havasına girdi. 2023'te yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için tüm partiler artık sahada.  Özellikle Erzurum'da yaz mevsimi ile birlikte ısınan siyaset sahnesinde partiler saha çalışmasına ağırlık vermeye başladı. Özellikle muhalefet partileri ilçe ilçe, köy köy gezerken iktidar partileri de hemen seçim olacakmış gibi çalışıyor.

Vatandaşın, ekonomik darboğazdan kurtuluş için çare olarak seçimi gördüğü bu dönemde en çok tartışılan ve merak edilen konuların başında ise anketler geliyor.

Geçtiğimiz günlerde önde gelen araştırma şirketlerinden ORC aralarında Erzurum'unda bulunduğu bazı illerdeki anket çalışmasının sonucunu kamuoyu ile paylaştı. ORC'nin Haziran ayında yaptığı, Siyasi Eğilimler Araştırmasında vatandaşlara "bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?"  sorusu yöneltilmiş.  Araştırma ya görer AKp'nin halen birinci parti konumunda olduğu Erzurum'da ikinci sıryı İYİ Parti  almış.

Kurulduğu günden beri aldığı oy oranları ile AKP'nin kalesi konumundaki Erzurum'da  vatandaşların yüzde 42,5'i AKP'ye oy vereceklerini belirtmiş.  2018 seçimlerinde yüzde 54.8 oy alan AKP', Erzurum'da birinci parti konumunu korumasına rağmen yüzde 12.3 oranında oy kaybı ile dikkat çekiyor.

12-15 Haziran tarihleri arasında Erzurum'da 1010 kişi ile görüşülerek yapılan anket çalışmasında vatandaşların yüzde 20.6'sı ise İYİ Partiye oy vereceğini söylemiş. 2018 seçimlerinde Erzurum'dan 8.1 oy alan İYİ Parti, bu ankete göre göre, oylarını yüzde 12.5 oranında artırmış.

ORC'nin anketine göre Cumhur İttifakı ortağı MHP ise Erzurum'da yüzde 13.5 oranında  kalmış. MHP'nin  2018 seçimlerinde Erzurum'dan aldığı oy oranı yüzde 18.5 'ti. Bu orana göre MHP'nin de Erzurum'da yüzde 5 oranında oy kaybına uğradığı görülüyor.

Erzurum anketinden en dikkat çekici sonuçlardan birsi de CHP'nin oy oranı. ORC haziran araştırmasına göre CHP'nin Erzurum'daki oy oranı yüzde 8.5 olarak belirlenmiş. 2018 seçimlerinde şehirde CHP Erzurum'dan 4.4  oranında oy almıştı. Bu sonuçlara göre CHP Erzurum'da oylarını yüzde 100 civarında artırmış.

Ankette, "Bu pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?"  sorusu HDP diye cevap verenlerin  oranı yüzde ise yüzde 8.9 civarında. HDP,  2018 seçimlerinde Erzurum'da yüzde 12 civarında oy almıştı. Bu ankete göre  HDP'nin oy kaybı ise 3.1 olarak belirlenmiş.

Peki diğer partilerin oy oranları ne?

Aynı ankette Saadet Partisinin  2.2, DEVA Partisinin 1.4, Gelecek Partisinin 1.1, Yeniden Refah Partisinin  0.6, Diğer Partilerin ise 0.7 oranında oy aldıkları tespit edilmiş.

Bu arada bir not aktarmayı da unutmayalım. Erzurum'da  bu ankete göre oy oranları yükselen Millet İttifakını oluşturan İYİ Parti ve CHP yöneticileri durumdan memnun. İYİ Partililer Erzurum'da birinci parti olacaklarını ileri sürüyor. Saha çözüm projesi ile kenti ev ev dolaşan CHP ise yıllar sonra Erzurum'dan milletvekili çıkaracakları iddiasında. 

DEVA  Partisi ise bu anketin sonucuna itiraz ediyor. DEVA Parti İl Başkanı Vahit Bingöl, sandığın anket şirketleri üzerinden dizayn edilmeye çalışıldığını belirtiyor.

Bingöl, DEVA Partisini Erzurum’da yedinci sırada gösteren bu anketin hiçbir güvenirliğinin olmadığını söylüyor. Bu tezini de Bingöl şu cümlelerle destekliyor:  “Bu anketi yapanlara seslenmek istiyorum; gelin birlikte Erzurum'u dolaşalım, bakalım aynı sonuçlara ulaşacaklar mı? Bu anketi Erzurum’da kimlerle konuşarak yaptıklarını gerçekten merak ediyoruz. Ülkemizde anket sonuçları, algı oluşturmanın artık bir yöntemi olmuş.  Bu anketin sonuçlarını incelediğimizde, belli bir hedefe yönelik gerçekleştirildiği çok net anlaşılıyor. Bir algı oluşturulmak isteniyor."

Araştırmaya göre Erzurum'da Cumhur İttifakının oy oranı, yüzde 56 olarak gerçekleşirken, Millet İttifakının oy oranı ise yüzde 33.8 olarak tespit edilmiş.

Tabii ki bu oranlar bir tahmin. Sonuçta en gerçekçi anket sandık ve seçmenin önüne sandığın gelmesine de bir yıllık süreç var.

Anlayacağınız buna benzer daha çok anket göreceğiz.