Yunus Emre Güngören


Coğrafya Kader Olmaktan Çıkmalıdır

Erzurum insanı merttir, dadaştır. Gerektiğinde canını Canana feda eder. 


 

Erzurum insanı merttir, dadaştır. Gerektiğinde canını Canana feda eder. 

Ancak bu karlı dağların iklim koşulları dadaşın elini büküyor. Dadaş insanı tarımda ve hayvancılıkta beklediğinin karşılığını alamıyor. Tarıma dayalı sanayide gerekli altyapı olmayışı, yatırımların eksikliği gibi nedenlerden ötürü iş alanları daralıyor, istihdam azalıyor. Firma rekabetinin olası en düşük yaşandığı şehirlerden biri olan şehirde yatırımcılar, kredi limitleri, erişim vs bir takım zorluklarla karşı karşıya kalıyor….ve niceleri!

Erzurum’un insanı kış şartlarından ötürü bütçesinin büyük bir kısmını ısınmaya ayırıyor. Nitekim bu durum diğer illere kıyaslanınca bu ciddi bir maliyet oluşturuyor, şehrin insanını her anlamda geri çekiyor.  

Sosyoekonomik yönden zayıf düşen şehirde gençler işsiz kalıyor ve göç etmek zorunda bırakılıyor.

Oysa Erzurum Malazgirt’in taçlandırılmasına beşiklik etmiş bir şehirdir. Türk’ün zafer şehridir. Milli mücadelenin bel kemiği şehirdir. Bir zamanların Doğunun Paris’i olan şehirdir. Erzurum tarih kokan, kültür kokan şehirdir. Milli ve dini değerlerini gözeten, koruyan şehirdir.

Yıllardır siyasetten, merciden ve mevkiden insanlar, gerekli platformlarda Erzurum için talepte, ricada bulundurlar.

Dadaş insanı devletin bu hususta harekete geçmesini sabırla bekledi. Önceliği olan şehirleri izledi. Dahası devletine karşı gelmedi. Devletini sevdi.

Coğrafya kader olmaktan çıkmak zorundadır.

Çünkü hiç kimse hele de Erzurum böyle bir çağda bunu hak etmiyor!

Rusya’nın -44 derecede dünyadaki diğer ülkelerden 2.5 kata daha ısındığını biliyoruz. Zor iklim şartlarına rağmen ülkede şehirlerin hepsinin ayrı fonksiyonu ve ayrı bir bekrauntu var. Hakeza sebze ve meyve üretiminde dünyanın en yüksek verimini alan küçük Hollanda tarım ve tarım ihracatında en iyi ülkelerin başında geliyor.

Üstelik Türkiye’den 23 kat küçük bir ülkeden bahsediyoruz!

Belki kendi çapında bir serzeniş, bir sesleniş olacak…

Ancak!

Seçimlerin yaklaştığı şu günlere istinaden yapılan çalışmalara dahi nankörlük etmeyecek kadar vefalı, can Erzurum halkını hafife almayın, yabana atmayın.

Karlı dağların ötesinde Dadaşı yalnız bırakmayın.