Hakan HOCAGİL


Beraberlik başarı mı?

Erzurumspor-Samsunspor maçı -son 15 dakikası hariç- beraberlik maçı idi; öyle de oldu. Özellikle Erzurumspor galibiyetten ziyade beraberlik için çıkmış gibi göründü maça; çok hareketsiz, çok durgun ve kendi sahasında pas yapan bir görüntü verdi. Samsunspor'un görece zayıf halini değerlendirmekten uzak bir oyun oynadı.


İlk yarıda rakip için zorlayıcı olmaktan çok uzaktı. Zaman zaman savunmanın arkasına uzun toplarla sarkma amacı ise, uzun topları atan Süleyman, Gökhan ve Hasek’in isabetsiz, biraz da ciddiyetsiz ortaları sebebiyle sonuçsuz kaldı.

Erzurumspor, eğer uzun toplarla sonuç almayı maç kazanmanın yollarından biri olarak kullanacaksa bunun için daha fazla çalışmalı; bu topları atacak oyuncular daha dikkatli olmalı…

İlk yarıda Samsunspor'un Erzurumspor defansının arkasına doğru dikine pasları daha etkili idi; Fofana ve Yasin biraz daha dikkatli vuruşlar yapabilselerdi gole ulaşabilirdi ev sahibi takım…

İlk yarıda göze batan bir diğer husus da anlamsız bir gerginliğin olmasıydı. Bunun bir gerekçesi yoktu. Gökhan Alsan’ın Samsunspor taraftarını protestosu sebebiyle gergin olması anlaşılabilir bir durumdu belki ama diğer futbolcuların gerginliği anlamsızdı. Neyse ki çok fazla sakatlık veya kart olmadan ilk devre tamamlandı.

İlk devrede Erzurumspor'un Malili oyuncusu Aly Malle’nin yeterince topla buluşamadı; kendisine gönderilen toplara dengesiz ve hatalı çıkışlarla sahip olamaması dikkat çekti. Eren Tozlu da topla buluşamayınca bir önceki haftanın altı gol atan takımı rakip kale için bir tehdit oluşturmadan devre tamamlandı.

Maçın ikinci yarısı ilk yarısına nazaran her iki takım açısından da biraz daha hareketli idi. Teknik direktörler Erkan Sözeri ve Fuat Çapa'nın müdahaleleri oyuna biraz daha hareket ve heyecan getirdi; ancak büyük fark oluşmadı yine de. Erzurumspor'un etkili iki ayağından biri olan Novikovas ilk yarıdaki cılız şut denemelerinde bulunmuş ama etkili olamamıştı; ikinci devrede de bekleneni veremedi. Martin Hasek daha da etkisizdi.

Erzurumspor defansının iki önemli ismi Aykut ve Mustafa'nın takıma dönmüş olması önemliydi özgüven açısından; takıma/sahaya yansıdı da bu dönüş, ama sadece yenilmemeyi sağladı! Eğer deplasmanda kazanmak yerine kaybetmemeyi hedefledi ise takım, bu oyun tarzı yeterli idi, yetti. Ama oyun taraftarı tatmin etmedi. Kazanmak için biraz daha hareketli oynamak, orta sahadan ve kanatlardan forvetleri daha çok ve daha isabetli toplarla beslemek gerek. Bir önceki haftanın yıldızı Eren Tozlu'nun hem topla buluşamaması hem de buluşmak için yeterli çabayı göstermemesi iyi olmadı. Eren Tozlu gibi deneyimli bir oyuncunun daha fazla sorumluluk alması gerekiyor.

Maçın hakemi Caner Ak Erzurumspor yönetiminin kaygılarını haksız çıkaran bir yönetim sergiledi. İkili mücadelelerde Erzurumspor aleyhine herhangi bir kararı olmadı; tam tersine Samsunspor taraftarının tepkisini çeken düdükler çaldı.

 

Hakan Hocagil