Hakan HOCAGİL


Kazanmak için...

.


Büyükşehir Belediyesi Erzurumspor, 20 günlük aranın ardından Boluspor'u ağırladı hafta sonu. Takımın dinç, hazırlıklı, istekli ve hırslı olmasını bekliyordu taraftar; beklediği takımı ilk yarıda sahada buldu da... Önce Novikovas'ın, ardından Eren'in golü ile rahat bir maç olacağı görüntüsü verildi.

İlk yarıda rakip Boluspor çok fazla rahatsız etmedi ev sahibi takımı; taraftar da ikinci yarıda farkın açılacağı umuduna kapıldı.

İkinci yarı öyle olmadı ama; Boluspor daha hareketli, daha hızlı oynamaya başladı. 67'nci dakikada golü de buldu kırmızı beyazlı takım. Bu gol adeta geliyorum diyordu! Erzurumsporlu futbolcular ilk yarıdaki oyunlarından çok uzakta, 'maçı kazandık' havasında gezindi sahada. Bunun karşılığı olmalıydı, oldu da! Olanare ve Novikovas ilk yarıdaki gibi istekli ve hareketli değildi; kanatlar çalışmıyordu. Maçta daha büyük sıkıntı yaşanabilirdi ama Martin Hasek'in çok iyi yaptığı bir işi yaparak sert, düzgün ve güzel şutu çekmesi ile o sıkıntı atlatılmış oldu.

Son anda gelen penaltı golü sonucu değiştirmedi ama Erzurumspor'a bu maçtaki ciddi uyarılardan biri olarak kayda geçti: Hiçbir maç oynanmadan kazanılmaz ve hiçbir skor bu zorlu ligde garantili bir skor olmaz!

Erzurumspor'un Boluspor karşısındaki ideal kadrosu maçı tehlikeye atmadan koparabilmeliydi. Görünen o ki, defansta Mustafa ve Aykut oynayacak bu sezon; bu maçta hücuma destek vermekten uzak olan bekler Orhan ile Mücahit belki ara ara kenara çekilecek... Orta sahada çok göze görünmese de Gökhan hep oynayacak, tıpkı Hasek gibi... Golü kovalayacak hücum ayakları ise çoğunlukla Eren, Olanare ve Novikovas olacak...

Bu maçta defansta ve hücumda ideal kadrosu ile oynayan takım, golcülerinden goller buldu; bu iyi. Ama ideal defans kurgusu Boluspor gibi ligin görece vasat takımlarından birine çok pozisyon verdi. Özellikle Orhan'ın tarafından gelen toplar tehlikeli oldu; birinde gol, diğerinde penaltı kazandı Boluspor. Ortadaki Aykut ve Mustafa da golleri engelleyecek müdahale ve pozisyonlarda olamadılar.

Bundan sonra bu ligde zirveye çıkmak için defansın, özellikle beklerin, hem savunma hem de hücum performanslarını artırmaları gerek. Ayrıca bu maçta iyi gibi görünen şut performansının (7/16) daha iyi olması da mümkün; Hasek'in çok az şut denediğini görüyoruz mesela. Oysa vurduğunda sert ve isabetli vuruşlar yapabilen bir yeteneğe sahip Hasekk. Yine Novikovas'ın da daha fazla şut denemesi, maçları kazanmak için şart.

Kısacası öne geçilen maçlarda rehavete kapılmadan, rakibi küçümsemeden sonuna kadar mücadeleyi sürdürmek lazım. Ve tabii gol atmak için de daha fazla şut atmak...