Dört Yaşındaki Küçük İbiş Ustası

Erzurum’da yaşayan 4 yaşındaki Aybars Kablan yazdığı kukla tiyatrosuyla çevresinde güzel tepkilerle ve şaşkınlıkla karşılandı. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bu minik yazar, kukla karakterleriyle kendi sahnesini kurdu.

Tarih: 14.04.2025 09:29
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Dört Yaşındaki  Küçük İbiş Ustası

      www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN

      Çocukların yıllardır beğenisini kazanan İbiş Kukla Oyunları, Yönetmen Oğuzhan Vartolioğlu önderliğinde güncel ve çağdaş biçimlerde üç yıldır Medya Sanat Evinde aralıksız olarak sergilenmekte.  Bu sanatı gelecek nesillere aktarmak isteyen  Medya Sanat Evi, “ İbiş’in Bayram Telaşı” ile projeye başladı.   4 yaşındaki Aybars Kablan, Medya Sanat Evinde izlediği İbiş Kukla Oyunlarından etkilenerek,  İbiş’in Bayram Telaşı oyununu yazdı ve Yönetmen Oğuzhan Vartolioğlu tarafından sahneye konuldu. 

      Yazdığı kukla tiyatro oyunuyla taktir toplayan Minik Yazar Aybars’ın oyunu yazma sürecinden bahseden Baba Gökhan Kablan, İbiş’in  kukla oyunlarını izlemeye geldikleri süreçte Aybars’ın çok beğenerek izlediğini daha sonra kendi kendine diyalogla canlandırma yaptığını fark ettiklerini söyledi. Ardından süreci şöyle anlattı: “ Bunu fark edince istiyorsan bunu yazabiliriz dedim.  Diyalog şeklinde konuşup oynamaya ve yazmaya başladık. Aybars’ta , “ Baba bu da olsun. Şunu , bunu söylesin ,şöyle cevap versin. Usta başı karakterini ekleyelim.” diyerek karşılıklı bir şekilde konuşarak ve  oynuyor gibi yaparak yazdık.   Daha sonra yazıya çevirip  Medya Sanat evine getirdim. Yönetmenimiz Oğuzhan Vartolioğlu  ile görüştük onlarda çok güzel karşıladı.  Medya Sanat Evinin  bu işi çocuklara öğretmek, yeni nesillere bırakmak istemesinden dolayı bir çocuğun böyle bir şeye kalkışması onları da çok mutlu etti.  Aybars kendi kendine bir şeyler  yapmak istiyor bizde bu süreci takip ediyoruz” dedi. 

      “Aybars’a 1 Yaşından Beri Kitap Okuyoruz”

       Aybars’ın bu ilgisinden dolayı nasıl bir ailede büyüdüğü, ailenin sanata ilgisi var mı  merak ediliyor.  Baba Kablan, kendisin de  sanata ilgisi olduğunu ve öykü yazarlığı yaptığını ifade etti.  Aybars’a 1 yaşından beri kitap okuduklarını dile getiren Kablan, “ Evde şuan 700’ e yakın kitabı var. İlgisinin nedeni buda olabilir. Çocuklar  ne görürse onu yapar. Aile nasılsa çocuk da öyle büyür çocuğa yap demekle olmuyor. Mesela Aybars heveslensin diye basgitar dersleri aldım ve onun  gözü önünde çalıyorum.  Elimizden geldiğince farklı farklı şeylere yönlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

      Çevresindeki Çocuklara Örnek Oldu 

      Oyun ilk sahnelendiği zaman Aybars’ın çok mutlu olduğunu söyleyen Gökhan Kablan,  “Oyuna yoğun bir ilgi oldu.  ilk sahnelemede ise Aybars’ın arkadaşlarını çağırdık.   İzlemeye gelen çocuklar  çok beğenerek izledi. Hatta Aybars’ın arkadaşları buna heveslendi ve  “ Acaba bende yapabilir miyim?” dediler.  Aslında çevresindeki  çocuklara örnek olmuş oldu” dedi. 

      Kendi sosyal çevrelerinin tepkisinden bahseden baba Kablan, “ Çevremizden de güzel tepkiler aldık.  4 yaşında bir çocuk olduğu için  bu duruma hem şaşırdılar  hem de normal karşıladılar. Çünkü Aybars çok konuşkan bir çocuk ve kukla tiyatro oyunu yazması çokta şaşırtmadı” ifadelerini kullandı. 

      Çatalı Kaşığı Bile Konuşturuyor 

       Aybars’ın bu yönünü ilk keşfettiklerinde   kendi tepkilerinden de bahseden Anne Ayşegül Kablan, bu süreçte çokta şaşırmadıklarını söyleyerek şunları ekledi: “ Bu duruma sevindik ve heyecanlandık ancak Aybars’ın böyle bir şeye yönelmesi bizi şaşırtmadı. Çünkü klasik bir erkek çocuğu arabaları yarıştırırken o arabaları konuşturuyordu.  Sürekli bir şeyleri konuşturuyor ve hatta çatalı  kaşığı bile konuştururdu. Sadece hayal dünyasındakileri diyalogları yazıya döktü.” 

       Minik Yazar Aybars ise duygularını şöyle ifade etti: “ Kuklaları çok seviyorum. En sevdiğim kukla ise İbiş. Ben İbiş Tiyatro Oyununu çok seviyorum. Bitmesini istemediğim  için bu oyunu yazdım.  Bir oyun daha yazmayı düşünüyorum.”

      Medya Sanat Evi Genel Sanat Yönetmeni Kenan Çinici  konu hakkında şu açıklamalarda bulundu : “Amacımız sadece bir kukla çocuk oyunu oynamak değil aynı zamanda gelenekselimiz olan “İbiş Kukla” oyunlarını bir sonraki nesile aktarıp onun yaşamasına katkıda bulunmaktır. Çok güçlü köklere sahip bir sanatımız var. Bu sanat yıllardır usta-çırak ilişkisi ile aktarılmıştır. Erzurum’un en köklü özel tiyatrosu olan Medya Sanat Evi, sadece bir temsil mekanı değil aynı zamanda on iki yıldır kendi çıraklarını yetiştirerek hem İbiş Kukla oyunlarını hem de diğer yetişkin oyunlarını oynayarak özellikle Erzurum’daki sanat faaliyetlerinde etkin bir öncü olmuştur. Bu misyonla çıktığımız ve ilk projesini yaptığımız İbiş Kukla oyunları meyvesini vermiştir. Dört yaşında küçük İbiş ustası Aybars “İbiş’in Bayram Telaşı” ile ilk adımı attı. Bu sadece kendi için değil onun yaşında olan arkadaşlar için bir örnek olmuştur.” 

      Projenin yürütücüsü ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı - Kukla Sanatçısı Oğuzhan Vartolioğlu ‘da “Bu sanat için çırak çok önemlidir. Çünkü onu yaşatacak olan bu çıraklardır ve bu proje ile dört yaşındaki İbiş çırağı ve aynı zamanda geleceğin büyük İbiş Kukla sanatçısı olacak olan Aybars ile tanıştık. İzlediği İbiş Kukla oyunlarından etkilenerek “İbiş’in Bayram Telaşı” adlı bir oyun yazdı. Biz bu oyunu geleneksel yöntemler ve günümüz çağdaş biçimlerle yorumladık. Çocuk seyircilerimiz tarafından büyük beğeni ile karşılaşan oyun, Aybars yaşındaki çocuklara bir öncü olmuştur. Bu proje uzun süre devam edecek ve bu sanat çıraklara emanet edilerek devam edecektir” ifadelerini kullandı.