BÜYÜKBAŞ HAYVAN HASTALIKLARI NELERDİR?

Büyükbaş hayvan hastalıkları pek çok farklı neden dolayısıyla ortaya çıkabilir. Fakat yaygın bir şekilde rastlanan belli başlı birkaç neden vardır.

Tarih: 22.05.2024 11:57
BÜYÜKBAŞ HAYVAN HASTALIKLARI NELERDİR?

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Bakımsızlık ve kötü besleme gibi sebepler dolayısıyla hayvanlarda enfeksiyon hastalıkları yanı sıra bakteriyel, virüs kaynaklı ya da bağışıklık sisteminin bozulması ile çeşitli fungal hastalıklara rastlanabilir. Birtakım hastalıkların sebebi günümüzde tamamıyla açıklanamazken bazılarının genetik kaynaklı olduğu da bilinir. Bazı ırklar hastalıklara karşı daha dayanıklıdır. Bazıları ise hastalıklara oldukça duyarlılık gösterir. Dolayısıyla sığır hastalıklarının engellenmesi açısından ırk seçiminden bakıma, beslenmeden aşıya kadar pek çok etken öne çıkar.

Büyükbaş hayvan hastalıklarının bütünüyle önlenmesi mümkün olmasa da tehlikeyi en aza indirmek için alınabilecek pek çok önlemlerin olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Ahmet Buğra Bayhan, hayvanların aşılarını zamanında yaptırılması kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Bayhan,”   İnek hastalıklarının bütünüyle önlenmesi mümkün olmasa da tehlikeyi en aza indirmek için alınabilecek pek çok önlem vardır. Hayvanların bozuk ve küflü yiyecekler yememesi gerekir. Aşılarını zamanında yaptırılması kritik bir öneme sahiptir. Herhangi bir hayvanda hastalık belirtilerine rastlandığında hemen sürüden ayırmak gerekir. Veteriner kontrolünde gereken karantina tekbirlerinin alınması gerekir. Salgın hastalık tehlikesi olduğu zaman, zor olsa dahi sürünün hepsinin kesilmesi gerekir. Hayvanlar hastalandığı zaman tedavi için uzmana başvurmak gerekir. Erken tedavi için zaman kaybı yaşanmadan veterinerler ile iletişime geçilmelidir. Karneye sahip olan, soyu belli hayvanlar alınmalıdır. Riskli yavrulardan uzak durulması gerekir. Ahırların temiz tutulması gerekir. Ahırların iyi bir şekilde havalandırması oldukça önemlidir. Ahır duvarlarının sıvanması, böcek ve keneler ile mücadele edilmesi gerekir. Her sağımın ardından memelerin temizlemesi gerekir. Aynı zamanda memede süt bırakmamak gerekir.”