www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN
Erzurum’da 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü nedeniyle bir araya gelindi. Bu özel güne dikkat çekmek adına Erzurum Zihinsel Engelliler Derneği, Çifte Minareli Medrese ’de toplanarak, otizmin bir eksiklik değil farkındalık olduğuna dikkat çektiler. Dernek üyeleri, aileler ve Genç Kızılay gönüllüleri bir araya gelerek vakit geçirdi.
İnsanların Otizmin farkında olmadığını söyleyen Otizmli çocuk babası Uğur Yavuz, bu özel günde şunları söyledi: “Otizmli bir çocuk babası olarak ben önce şunu halkımızın otizmin farkında çok olmadığını düşünüyorum. 2 Nisan dünya otizm farkındalık gününde bizim en çok istediğimiz şey, yaşadığımız apartmanda , mahallede, semtte, okulda çocuklarımıza karşı yapılan bilinçsizliğin bitmesi ve daha anlayışlı olunması. Bu çocuklar otizmli bunlar farklı çocuklar. Davranışları farklı hareketleri farklı ama işte halkımız insanlar bunu ön yargıyla karşılıyorlar. Otizmin farkında olsunlar çocukların yaptığı olumsuz bir davranışta hemen tepki göstermesinler. Onlara daha olumlu yaklaşsınlar. Çünkü herkes bir gün engelli adayı. Biz kimsenin çocuğunun engelli olmasını istemeyiz. Yaşadığımız sıkıntılar yaşadığımız zorluklar da bizim yanımızda olsunlar. Bu çocukların yanında olsunlar bize yeter.”
Bir diğer veli Leyla Akgül’de bugüne özel şunlara vurgu yaptı, “ Amacımız otizmli haklarını daha derin bir anlayış oluşturmak ve toplumumuzda ortak bir bilinç geliştirmek. Bu yolculukta hep birlikte otizmlilere destek olabilmenin yollarını keşfedebilmek”
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle açıklama yapan Erzurum Zihinsel Engelliler Derneği Şaban Hepekbiç ise şunları söyledi: “Bugün, otizmli bireylerin toplumda hak ettikleri eşitlik, anlayış ve desteği görmeleri için farkındalık yaratma günü. Otizm, bir eksiklik değil; farklı bir gelişim biçimidir. Eğitimden sosyal yaşama kadar her alanda kapsayıcılığı artırmak, bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine olanak tanımak hepimizin sorumluluğudur.
Otizm konusunda bilinçlenmek, engelleri birlikte aşmak ve herkes için daha adil bir dünya inşa etmek için bugün önemli bir fırsattır. Otizmin bir hastalık olmadığını, bir nörolojik farklılık olduğunu unutmayalım. Sevgi, anlayış ve doğru yaklaşımla her bireyin potansiyelini ortaya çıkarmasına destek olabiliriz. Bugün ve her gün farkında olalım, kabul edelim, destekleyelim! Otizm bir eksiklik değil, farklılıktır! Onları anlamak, desteklemek ve hayata eşit fırsatlarla katılmalarını sağlamak hepimizin sorumluluğu.”