Nuri TOPARLAK


Hacı Halîm Efendi Hazretleri

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin  4. Göbekte torunu ulu dedesi Molla Bekir efendi gibi misafirperver sofrasında misafiri eksik olmayan Hakkızadelerden Hacı Şakir efendinin dört evladından biri olan  büyük oğlu Hacı Halim efendi 1854 yılında Pasinler(Hasankale) de dünyaya gelmiştir.


 

 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin  4. Göbekte torunu ulu dedesi Molla Bekir efendi gibi misafirperver sofrasında misafiri eksik olmayan Hakkızadelerden Hacı Şakir efendinin dört evladından biri olan  büyük oğlu Hacı Halim efendi 1854 yılında Pasinler(Hasankale) de dünyaya gelmiştir.

 

     Abdulhalim Efendi 1854 tarihinde Hasankale’de dünyaya teşrif etmiştir. Hacı Şakir Efendinin büyük oğludur. Hacca gittikten sonra Hacı Halim Efendi diye tanınmıştır. Babası sağlığında kendi terbiyesi altında okutmuştur. Büyük bir âlim ve keramet ehlidir. Çok çalışkandır. “Misafir ağırlamada ulu dedesi Molla Bekir’i bile geçmiştir. Bir ara Hasankale rüştiyesinde öğretmenlik yapmış, bir defa da Belediye başkanlığına seçilmişse de kendi işlerine engel olduğundan hiç birisinde de fazla kalmamıştır. Belediye reisliğinde iç kale denilen kayalığın eteğini yardırarak kasabaya giren yolu genişletmiş, arabaların serbest geçebilmesini sağlamıştır. 1882 de Tillo’ya gitmiş İbrahim Hakkı Hazretlerine ait bazı elbise ve gözlem araçlarını almış, bu araçları kullanmayı öğretmesi için akrabası Abdulaziz Toprak’ı birlikte getirmiştir.”(1)

      Hasankale’nin Tepecik köyünden Yunus Ağa’nın kızıyla evlenmiş, 1886 da Hacı Halim Efendi ile birlikte hacca giden bu eşine Hacı Hanım denmiştir. Hacı Hanım’ın vefatıyla Hacı Halim Efendi 1900 yılında Zeynep Hanımla evlenmiştir. Bu evliliklerinden üç kızı ile Sardeddin Pasinler, Necmettin İbrahim Hakkıoğlu, Şakir İbrahim Hakkıoğlu, Mehmet Veli İbrahim Hakkıoğlu adlarında dört oğlu olmuştur.

      Pasinlerin Tepe ve Döllek gibi birkaç köyünde arazileri mevcutmuş. Bu ve çevre köyleri gezerek köy sakinlerini ata dede yolu olan tarikat usulü ile irşat etmektedir. “Bir kış günü Hacı Halim Efendi at kızağıyla Erzurum’dan Hasankale’ye gelmektedirler. Deveboynu’nda şiddetli bir tipiye yakalanırlar. Göz gözü görmemektedir. Kızakçı yolunu şaşırmıştır. Atların dizginlerini eline alan velimiz arkadaşlarına,”Yumun gözlerinizi” emrini verir. Kısa bir süre sonra gözlerini açan arkadaşları, kendilerini Hasankale’de Hacı Halim Efendi’nin evlerinin önünde bulurlar.(2)

      Hacı Halim Efendi Birinci Dünya savaşında muhacir olarak Kayseri’ye gitmiş, Hasankale’sinden ayrıldıktan sonra evleri düşmana kalmasın diye bir polis tarafından yakılmıştır. Yangın büyümüş Hasankale’sin de İbrahim Hakkı’ya ait bir taş koymamıştır. Hacı Halim Efendi Muhacirlikte iken Kaysiri’nin Bünyan ilçesine bağlı Elbaşı köyünde 27 Şubat 1916 Pazar günü öğlenden evvel Hakkın rahmetine kavuşmuş, defin edilmiştir. Ruhu şad makamı cennet olsun.

 

       Kaynakça(1) Mesih İBRAHİMHAKKIOĞLU-Erzurumlu İbrahim Hakkı, S.222

                       (2) M.Sıtkı ARAS-Erzurum’un Manevi Mimarları. S,236