Arazi bakımından Konya´dan sonra Türkiye´nin ikinci büyük ili olan Erzurum, köy sayısı ile de Türkiy arazi bakımından Konya´dan sonra Türkiye´nin ikinci büyük ili olan Erzurum´un köy sayısı ile de 4´üncüsü oldu.
-ÖZEL-
Sinan AYDIN
Erzurum köy sayısı bakımından Türkiye iller sıralamasında bin 9 köyüyle 4´üncü sırada yer aldı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü istatistikleri, arazi bakımından Konya´dan sonra Türkiye´nin ikinci büyük ili olan Erzurum´un köy sayısı ile de sıralamaya girdiğini gözler önüne serdi. İstatistiklere göre, Türkiye´de en fazla köye sahip olan il Sivas.Erzurum köy sayısı bakımından Türkiye iller sıralamasında 4´üncü sırada yer aldı.
KÖY SAYISI İLE BİRÇOK BÜYÜKŞEHİRİ GERİDE BIRAKTIK
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, Türkiye´de en fazla köye Sivas ili sahip. Köy sayısı çokluğu sıralamasında bin 275 köyle Sivas ilk sırada yer alırken, bu ili bin 136 köyle Şanlıurfa, bin 91 köyle Kastamonu, bin 9 köyle Erzurum, 989 köyle Samsun, 947 köyle Balıkesir, 863 köyle Manisa, 805 köyle Diyarbakır, 788 köyle Konya ve 767 köyle Çorum ili izledi. Rakamlara göre ilk dörde giren Erzurum, köy sayısı ile nüfusu çok olan İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok Büyükşehir´i geride bıraktı.
NÜFUSU 2000´DEN AŞAĞI OLAN YERLER KÖYDÜR
Köy; Türkiye mahalli idare teşkilatının en küçük yerleşim yeridir ve muhtar ile tüzel kişiliğe sahiptir. 5442 sayılı İl İdare Kanunu´na göre yapılan idari teşkilatta köyler, bucak ve kasabalara bağlıdır. Köy kanunu ile merkezi idareyle olan münasebetleri düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, nüfusu 2000´den aşağı olan yerler köydür. Türkiye´de köy olarak tarif edilen yerleşim yerlerinin sayısı 2010 verilerine göre 34.247´dir. 26,000 yerleşim birimi ise, idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleri olarak tasnif edilmiştir.