Diyetisyen Dilan Yıldırım, diyabet hakkında önemli bilgiler vererek bu süreçte nelere dikkat edilmeli anlattı.
www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN
Diyabet, günümüzde milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir sağlık sorunu. Bu konuda hem bilgilendirme hem de farkındalık yaratmak oldukça önemli.
Diyetisyen Dilan Yıldırım, diyabetin en önemli belirtilerinden, bu süreçte nasıl beslenilmesi gerekildiğinden bahsederek hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.
Diyetisyen Dilan Yıldırım, “Diyabet, diğer bir ismiyle şeker hastalığı, olarak tabir edilen diabetes mellitus; insülin hormonunun salgılanamaması, yeterli miktarda sağlanmaması ya da etkisiz olması hallerinde ortaya çıkan bir hastalıktır. En önemli belirtileri ise şu şekildedir: Ağız kuruluğu ve çok su içme ihtiyacı, gece idrara kalkma, iyileşmeyen yaralar, anormal kilo alma ya da kilo kaybı şeklinde sıralanabilir.” İfadelerini kullandı.
Beslenme, diyabet tedavisinin en önemli parçalarından olduğunu, dolayısıyla kişilerin sık aralıklarla ve düzenli bir biçimde beslenmelerinin önemli olduğunu söyleyen Dilan Yıldırım, “Diyabetli bireylerin yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için tüm besin ögelerinden önerilen miktarda, enerji ihtiyaçlarına göre almaları gerekir. Öğün atlamak sakıncalıdır. Bireyin beslenme tedavisi yaşına, cinsiyetine, kilosuna ayrıca genel sağlık durumu ve günlük aktivitesine göre belirlenmektedir.
Lifli gıdalar kanda bulunan şeker düzeyini kontrol eder. Diyabette beslenme açısından tüketilen besinlerin lifli gıdalar içerisinden seçilmesi gerekir. Bu sayede insülin salgılanması artırılır ve diyabet riski düşer. Karbonhidratlar kan şekerini diğer gıdalara kıyasla daha fazla yükseltir. Bu nedenle diyabet hastalarının karbonhidratı kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir. Birey günlük enerji ihtiyacının yarısını kompleks karbonhidratlardan karşılamalıdır.” Şeklinde konuştu.
Şeker Hastaları Ne Yemeli Ne Yememeli?
Kan şekerinin dengelenmesi adına ana öğünlerde mutlaka yoğurt, ayran, cacık gibi besinler eklenilmesi gerektiğini ve bu tercih kan şekerinin hızlı yükselmesi ve inmesini engelleyerek kan şekerini kontrol altında tutmayı kolaylaştırdığını ifade eden Yıldırım, “Yine glisemik indeksi düşük, kan şekerini yükseltmeyen pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, üzüm yerine elma tercih edilmelidir. Ana öğünlerde mutlaka tam buğday ekmeği tüketilmelidir.” Dedi.
Beslenme konusunda detaylı bilgiler veren Yıldırım şu ifadeleri kullandı: Diyabetli hastalar az yağlı veya yağsız yoğurt gibi süt ürünleri, brokoli, havuç, yeşillik, biber ve domates gibi sebzeler, portakal, kavun, kivi, greyfurt, elma ve muz gibi meyveler, çavdar ve tam buğday gibi tam tahıllı ürünler, bulgur gibi bakliyatlar, fındık, ceviz ve badem gibi yemiş türlerini tüketebilirler. Kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketilmemeli ve tuzdan uzak durmaya özen gösterilmeliyiz.”
Diyabet hastalığında şeker tüketimine özellikle dikkat edilmesi ve kısıtlandırılmasının çok önemli olduğunu, fazla şeker tüketimi çeşitli hastalıklara sebep olabileceğini söyleyen Yıldırım,
hastaların , şekeri mümkün olduğu kadar hayatlarından çıkarmalıları gerektiğini, ana enerji kaynaklarından olan şekerin yerine kompleks karbonhidrat konulması doğru olacağını, bununla beraber günlük kalori ihtiyacı ve kan şekeri dengeli olduğu takdirde şeker hastalarının da porsiyonuna uygun tatlı tüketebileceklerini ifade etti.
Yıldırım son olarak şunları ekledi : “Rafine şekerden uzak durmak için şeker isteğinin başka şekillerde giderilmesi gerekir. Şeker isteğini azaltmanın en etkili yolu tarçındır. Suyunuza bir adet çubuk tarçın atarak şeker isteğinizi azaltabilirsiniz.”