Sosyal Medya Hakaret Davaları Geçim Kapısı mı Oluyor?

Son dönemde sosyal medya, özellikle genç kullanıcılar için sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda farkında olunmadan ciddi yasal sorunlara neden olan bir mecra haline geldi.

Tarih: 10.06.2025 18:01 Güncelleme: 10.06.2025 18:01
Sosyal Medya Hakaret Davaları Geçim Kapısı mı Oluyor?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Instagram, Facebook, WhatsApp ve TikTok gibi platformlarda yapılan paylaşımlara yorum yapan bazı kullanıcıların, beğenmedikleri içeriklere hakaret içeren ifadeler yazması nedeniyle hakkında soruşturmalar başlatıldığı öğrenildi.

Haber merkezimizin edindiği bilgilere göre; kamuoyunda tanınan isimler arasında yer alan Mithat Sancar, Sezai Temelli, Acun Ilıcalı ve Rasim Ozan Kütahyalı gibi birçok kişi, sosyal medya üzerinden kendilerine hakaret edildiği gerekçesiyle avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Bu suçlamalar neticesinde haklarında soruşturma başlatılan kişilerle, uzlaştırma süreci kapsamında yapılan görüşmeler sonucunda 35 bin ila 50 bin TL arasında uzlaşma bedelleri ödendiği ve bu sayede şikâyetlerin geri çekildiği bildirildi.

Adliyelerde Sosyal Medya Kaynaklı Soruşturmalarda Artış

Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'na göre uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer alıyor. Bu nedenle, kamu davası açılmadan önce mağdur ve şüpheliye uzlaşma teklif ediliyor. Uzlaştırma büroları aracılığıyla yürütülen bu süreçte tarafların anlaşması durumunda dava açılmadan dosya kapanıyor. Ancak uzlaşma sağlanamazsa konu Asliye Ceza Mahkemesi’ne taşınıyor.

Son zamanlarda adliyelerde sosyal medya kaynaklı hakaret davalarının sayısında ciddi artış yaşandığı, birçok dosyanın uzlaştırmacılar tarafından ele alındığı öğrenildi. En dikkat çeken noktalardan biri ise, uzlaşma bedellerinin bazı kişiler için ciddi bir gelir kapısına dönüştüğü yönündeki gözlemler oldu.

Gençler Dikkat: Sosyal Medyada Yazdığınız Her Şey Suç Sayılabilir

Enflasyonun yüksek olduğu, geçim şartlarının zorlaştığı bir dönemde, özellikle genç sosyal medya kullanıcılarının, hakaret davaları sonucu 50 bin TL’ye varan uzlaşma bedelleri ödemek zorunda kalmaları düşündürücü bir tablo oluşturuyor. Uzmanlar, sosyal medya kullanıcılarının bundan böyle yaptıkları paylaşımlarda ve yorumlarda hukuki sınırları aşmamaları, ifadelerine dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.