www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ
2025 yılında Kurban Bayramı, 6 Haziran Cuma günü başlayacak. Bu özel dini bayramda kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, kurban kesiminin hangi gün yapılacağını ve kesim vakitlerinin sınırlarını merak ediyor.
Kurban Kesimi Hangi Gün Yapılır?
Kurban, bayramın birinci günü olan 6 Haziran’da sabah bayram namazının ardından kesilmeye başlanabilir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirttiği usullere göre kurban kesme süresi, bayramın ilk üç günü boyunca devam eder. Yani 6, 7 ve 8 Haziran tarihlerinde kurban kesilebilir. Bazı görüşlere göre dördüncü gün olan 9 Haziran’da da gün batımına kadar kesim yapılabileceği ifade edilir. Ancak ideal olan, ilk üç gün içerisinde bu ibadetin yerine getirilmesidir.
Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar ve Biter?
Kurban kesimi için vakit, bayram namazı kılınan yerlerde namazın tamamlanmasının hemen ardından başlar. Bayram namazı kılınmayan bölgelerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra kurban kesimi yapılabilir. Kesimler gün içinde yapılabildiği gibi, gece de gerçekleştirilebilir. Ancak kurban kesiminin mutlaka bayram günleri içinde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
Kurbanlık Hayvana Sonradan Ortak Eklenebilir mi?
Büyükbaş hayvanlar yedi kişiye kadar ortaklaşa kesilebilir. Bir hayvan ilk alım sırasında birden fazla kişi tarafından alınabileceği gibi, alındıktan sonra da en fazla yedi kişiyi geçmeyecek şekilde ortak kabul edilebilir. Ancak her ortağın hissesi en az yedide bir olmalıdır; daha az oranla ortak olunması geçerli sayılmaz.
Bağışlanan Parayla Kurban Kesilebilir mi?
Bir kimseye oğlu ya da başka biri tarafından bağışlanan para, kişinin malı sayılır. Bu parayla kurbanlık satın alınıp kesildiğinde, yapılan ibadet geçerli olur ve kurban yerine ulaşır. Yani kurbanlık alınan paranın bağış yoluyla gelmiş olması ibadeti geçersiz kılmaz.