Tatil Lüks Oldu

Türkiye’de halkın yüzde 57,4’ü yılda bir haftalık tatil masrafını karşılayamıyor; çocuklu ailelerde bu oran yüzde 71,9’a kadar çıkıyor. Erzurum’daki vatandaşlar da konu ile ilgili görüşlerini söyledi.

Tarih: 15.07.2025 12:09 Güncelleme: 15.07.2025 12:09
Tatil Lüks Oldu

www.erzurumgunebakis.com / Dilan ÇOŞKUN

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Türkiye’de 16 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 57,4’ü yılda bir haftalık tatil masrafını karşılayacak güce sahip değil. Bu oranla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldı. Zirvede ise yüzde 58,6 ile Romanya bulunuyor.

Türkiye’de tatil yapma imkânından mahrum kalanların oranı geçen yıla göre hafif gerilese de hâlâ Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde. Avrupa genelinde tatil masrafını karşılayamayanların oranı ortalama yüzde 27 düzeyinde ölçüldü.

Çocuklu Aileler Daha Dezavantajlı

Araştırmaya göre Türkiye’de özellikle çocuklu aileler için tatile gitmek daha da zor. Çocuklu hanelerin yüzde 60,3’ü yıllık bir haftalık tatil masrafını karşılayamıyor.

Tek çocuklu iki yetişkinin olduğu ailelerde bu oran yüzde 46,1 iken, iki çocuklu ailelerde yüzde 52,7’ye, üç çocuklu ailelerde ise yüzde 71,9’a kadar çıkıyor.

En Rahat Ülkeler Lüksemburg ve İsveç

Eurostat’ın açıkladığı verilere göre bir haftalık tatil masrafını karşılayamayanların oranının en düşük olduğu ülkeler yüzde 8,9 ile Lüksemburg, yüzde 11,6 ile İsveç ve yüzde 13 ile Hollanda oldu.

Tatil Değil, Geçim Derdi Öncelikli

Erzurum’da  vatandaşlardan biri olan 34 yaşındaki  İsmail Yıldırım, “Biz tatili düşünmüyoruz bile. Kiramız, faturamız, çocuğun okul masrafı… Tatil bizim için hayal” dedi.

Ev hanımı Hatice Karaman ise “Eskiden yılda bir kez bile olsa deniz görürdük, şimdi market alışverişinden kısmadan öyle bir şey mümkün değil. Her şey çok pahalı, önce temel ihtiyaçlar” ifadelerini kullandı.

Ekonomistler Ne Diyor?

Ekonomistlere göre, Türkiye’de tatile gitme imkânının bu kadar düşük olmasının başlıca sebebi gelir düzeyinin Avrupa ortalamasının altında kalması ve yaşam maliyetlerinin artması. Sosyal politikalarla özellikle dar gelirli ailelere yönelik tatil imkanlarının artırılması öneriliyor.