Sosyal medyada gezinirken Erzurum medyasının önemli iki ismi sevgili Naci Ergen ile Güven Uşun’un Üniversite Hastanesi hakkında yaptıkları programa denk geldim. Çok önemli bir konuyu gündeme getiren bu iki gazetecimize bir Erzurumlu olarak teşekkür ediyorum.
Programda ne konuşulduğunu merak edenler için ufak bir açıklama yapmam gerekiyor: Güven Uşun, Rektör Bey’e Üniversite Hastanesinin sorunları hakkında bir soru yöneltiyor ve Rektör Bey de çıkardığı iki sayfalık notu göstererek sorunları büyük oranda tespit ettiklerini, çözüm için çalışmalara başladıklarını söylüyor. Naci Ergen de arada çok ilginç bir bilgi paylaşıyor. Naci Ergen’in verdiği bilgiye göre eski yönetimin aldığı birtakım kararlar ve yaptıkları çalışmalar yüzünden yeni yönetimin altı ayının tabiri caizse eli kolu bağlı geçeceği yönünde. Ancak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Türkez’e de çok güvendiğini, beklentilerinin yüksek olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Hasan Türkez Hoca’ya hayırlı olsun ziyaretine gittiğimizde aynı sorundan bahsetmiş ve 2023’te yazdığım “Bu Üniversite Hastanesi ile Sağlık Turizmi Hayal!” başlıklı yazımı takdim etmiştim. Hasan Hoca, Üniversite Hastanesinin ve Diş Hekimliği Fakültesinin eksiklerini teker teker sayıp bu sorunlar için nasıl çözümler ürettikleri hakkında bilgi vermeye başlayınca bende “emanetin doğru ellere geçtiği” kanaati oluştu. Şehrim için ümitlendiğimi söylemeliyim.
Prof. Dr. Hasan Türkez Hoca’yı 1996 yılından beri tanırım. Yavuz Selim Anadolu Öğretmen Lisesini kazandığımda son sınıftaydı. Kendisiyle hukukumuz hiç kesilmedi ve yaptığı çalışmalarla hem bizleri gururlandırdı hem de bizlere örnek oldu. Alzheimer hastalığı üzerine çok çalıştı, İtalya’da ilaç yapımı üzerine çalışmalarda bulundu. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüttü ve yerli ilaç için hâlâ mücadele vermekte. Yani işin mutfağında yetişmiş bir isim. Olaya geniş açılı bakabilen, çalışkan ve üretken bir akademisyen. Sorunun çözümü için elinden geleni yapacağından şüphemiz yoktur. Ancak Üniversite Hastanesinin önceliği, eksiklerin giderilmesi ve sorunların çözülmesi. İşin sağlık turizmi kısmı sonraki hedef. Zaten Hasan Hoca da bu durumu şöyle ifade etmişti:
- Sağlık turizmi yapabilmek için farklı alanlarda, özellikle de her yerde verilemeyen sağlık hizmetlerine yatırım yapmak gerekiyor. Örneğin onkoloji alanında daha fazla yatırım yapıp ileri teknolojileri getirmemiz lazım ki burayı sağlık alanında cazibe merkezi yapabilelim. Aksi halde her yerde alınan bir sağlık hizmetiyle sağlık turizmi olmaz.
Sağlık turizmi, Erzurum’un turizm potansiyellerinden sadece biridir. Çevre illerden gelen insanların çokluğu da bu potansiyelin varlığını ve temelini oluşturuyor. Üniversitemizdeki birbirinden değerli hocalarımız ve Üniversite Hastanemiz, sağlık turizmi alanının en önemli kısmı. Oradaki sorunların acilen çözülmesi, şehrimizin elini güçlendirecektir.
Sağlık turizmi potansiyelimizin bir diğer paydaşı da şüphesiz ki Şehir Hastanesidir. Hizmet kalitesinin yüksekliği ile göğsümüzü kabartan Şehir Hastanesi, şehrin en önemli sağlık merkezi durumunda.
Asıl sorun ise Erzurum’da özel hastanenin tek olmasıdır. Rekabetin olmadığı yerde kalitenin yükselmediği aşikardır. Hasta potansiyeli ve talebin fazla olmasına rağmen koskoca şehirde ikinci, üçüncü özel hastanenin açılmaması; açılmak istenen, söylentisi çıkan girişimlerin sadece söylentide kalması düşündürücüdür. Şehirdeki genel söylenti ise birilerinin bu girişimleri dillendirdiği veya hayata geçirmek için somut adımları atmaya başladıkları anda “gizli bir el”in müdahale ettiği ve girişimleri engellediği yönünde. Medyada da çokça söylenen, ilginç iddiaların ortaya atıldığı bu durum, birçok kez yazılıp çizilmesine hatta bazı kritik toplantılarda bile dile getirilmiş olmasına rağmen çözülemedi.
Ben bir Erzurumlu olarak Güven Uşun ve Naci Ergen gibi şehrin önemli yazarlarının, gazetecilerinin bu konuyu gündemlerine almalarını, Erzurum medyasının bu olayın üzerine gitmesini istiyorum. Hazır 2025 Turizm Başkenti olmuşken turizm potansiyellerimizi artırmanın ve şehrin kalkınmasına hizmet etmenin bir yolunun da bu birliktelik olacağını düşünüyorum. Bu konuda birlik olup mücadele etmek, sadece Erzurum için değil bölge için de tarihi bir öneme sahiptir.