6 Şubat 2023 yılında, 11 ilde yıkımlara sebep olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem oldu. Ve asrın felaketi olarak adlandırılan depremde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti.
Peki biz bu denli büyük depremde ne dersler çıkardık?
Ben söyleyeyim koca bir hiç!
6 Şubat depreminden sonra Jeoloji mühendisleri ikiye bölünmüş durumda. Bazı uzmanlara göre Bingöl – Elâzığ depremi her an yaşanabilir. Ama bazı uzmanlarımıza göre ise şu anda böyle bir depremin söz konusu olmadığı, öncelik İstanbul depremi olduğunu söylüyorlar. Bu konuşmalar bana şaka gibi geliyor.
En etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde olan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 büyük fay hattı bulunuyor. Yani bu demek oluyor ki depremin İstanbul’u, Elazığ’ı, Bingöl’ü yok.
Deprem Her an her yerde olabilir!
Peki bizler bunu bildiğimize göre, neden hala yaşadıklarımızdan ders çıkarmak yerine, bildiğimizi okumaya devam ediyoruz. Neden halen daha binalarımızın depreme dayanıklımı değil mi diye kontrol ettirmiyoruz? İstanbul Küçükçekmece’de üç katlı bir bina yıkıldı, ne gariptir ki aynı hafta Erzurum’da 30 yıllık bir binanın, merdivenlerinde kısmi çökme yaşandı.
Rakamlar sizi avutmasın sakın! 30 yıllık bina diyorum ama Asrın felaketi dediğimiz depremde gördük ki 1 yıllık binalarda yıkılabiliyor.
Bu yazımı çok uzatmak istemiyorum, sadece şunu belirtmek istiyorum. Binalarımızın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmeliyiz. Eğer binamız depreme dayanıklı değilse, acil olarak sağlamlaştırma işlemini başlatmalıyız. Çünkü bizler bir kere daha öğrendik ki deprem değil, bina öldürüyor!!!