Orhan DURMUŞ


96.YIL


 

Bu yıl 96. Yıl dönümünü kutluyoruz Türkiye Cumhuriyeti´nin bağımsızlık mücadelesi ve tarihi başarılarla dolu bir milletin Egemenliğinin Kayıtsız Şartsız Bağımsız bir Türk Devletini kurmasının haklı gururunu yaşıyoruz?

 

Kutlu Olsun?

 

Millî Mücadele ve Kurtuluş Savaşının ardından Erzurum ve Sivas Kongrelerini takiben 23 Nisan 1920 tarihinde Milli iradeye dayanan Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış ve bütün dünyaya karşı yayınladığımız beyanname ile ?egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir.? Ve Büyük Millet Meclisi´nin üzerinde hiçbir makam bulunmadığı ilan edilmiştir. İşte Lozan anlaşmasıyla Bağımsızlığımızı ilan ettikten sonra 29 Ekim 1923 yılında bir anayasa değişikliği yapılarak yönetim şeklimizin Cumhuriyet olduğu ilan edildi. Bu devlet kökleri beş bin yıllık geçmişe dayanan ayakları yere basan tarihi kültürü ile diğer milletlerden ayrılan bir millet olarak yeniden tarih sayfalarında dirilişin daha doğrusu yeniden var oluşun ismi oldu Cumhuriyet?

 

Tarihi geçmişimiz ve bu uğurda yaşanan onlarca sıkıntı ve problemleri iyi analiz etmek Cumhuriyeti anlayabilmek biz Türk gençliğimim vazifesi ve vatani görevi olmalıdır. Bu bakış açısı ile değerlendirmemek milli ve manevi değerlere ihanet olacaktır. Tarihi geçmişimizi unutmadan milli ve manevi değerlerimizi kutsal değerler sayarak daha ileri seviyelere Sosyal ve Ekonomik olarak diğer Devletler karşısında mücadele etmekten yılmamalı Cumhuriyetin varlığı, devamlılığı için yılmadan çalışmalıyız.

 

Cumhuriyet, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden devlet şekli demektir. Bunun kıymetini bilmeli diğer devletlerde sözde demokrasi şemsiyesi altında sınıf ayrımının olduğunu görmek gerekir. Emperyalizmin sonucu olarak hala kölelik sisteminin devam ettiğini görmek ve bu Çağdaşlık ve medeniyet kisvesi altından gençlerimize özendirilerek kendi yönetim şeklinden şikayetçi olmamalı gerçekleri tüm çıplaklığı ile görmek gerekir.

 

Cumhuriyetimizin bekası için Millet olarak el ele vermeli günümüz şartları ve imkanlarını en iyi şekilde kullanarak ülke menfaatleri için kullanmanın yollarını aramalıyız. Gelecek bin yıl da bu topraklarda olacağımızın garantisi olan bizler! Hiçbir mücadeleden kaçmadan, yılmadan, usanmadan Cumhuriyete hizmeti görev bilmeliyiz. Çocuklarımızı bu coşkuyla eğitmeli ve büyütmeliyiz.

 

Bu vesileyle Cumhuriyetimizin temellerini atan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda şehit ve gazi olan büyüklerimize Allahtan Rahmet ve bıraktıkları emanete sahip çıkmak için Güç diliyorum?

 

Bağımsızlığımızın 96. Yılını en içten dileklerimle kutluyorum. Bayramımız Kutlu Olsun?