Orhan DURMUŞ


ACİL TASARRUF TEDBİRLERİ


 

Ülkemiz son dönemde yaşadığı ekonomik çalkantılar sebebiyle piyasalar biraz karışık kimi siyasilere göre bir kriz ortamının olmadığı söylense de gözle görülen bir kriz ortamı var maalesef? ekonomik anlamda firmalar çok yorucu ve riskli dönemler geçiriyorlar. Tüketim maddelerine gelen zamlarla beraber asgari ücrete yapılan zamla beraber işverenlere yeni maliyetler doğurmasına sebep olmuştur. Müşterilerine bu maliyeti yansıtmakta zorlanan firmalar kara kara düşünmeye başladılar bile? bu anlamda tedbir almak isteyen firmalar 31.12.2018 tarihi itibariyle işçi çıkarmaya başladılar bu işçi çıkışları hala devam ediyor.

Bu tabloya bakınca çok iç açıcı bir durum olmadığı aşikâr ancak yine de karamsar olmamak gerekiyor bence çünkü bugüne kadar devletin sağladığı teşvikler ve kolay kredi alma imkânı sayesinde piyasada varlığını sürdüren birçok firma varlığını kredi kolaylığı ile sürdürmüş alınan kredileri yanlış değerlendirmeleri sonucunda şu an sorun yaşamalarına sebep olmuştur. Kolay kredi sayesinde sanal bir büyüme gerçekleştiren firmalar küçük bir sarsıntıda maalesef iflasın eşiğine gelmelerine sebep olmuştur. Kendi öz sermayeleri ile mal alamayan firmalar alınan kredilerle depolarını mal stoklayarak acil durumlar karşısında herhangi önlem planı düşünmemiş bu düzenin hep bu şekilde gideceğini sanmaları sebebiyle bu durumlar oluşmuştur. Ülkemizin geçtiği bu süreçlerde şunu da söylemek gerekir ki ekonomik anlamda dünya genelinde bütün ülkelerde bir sıkıntı ve darlık söz konusu bu sebeple ülkemizin içinde bulunduğu bu durumda dünya piyasasına göre normal denebilir. Bu dönemde felaket senaryoları hazırlamak yerine millet olarak bizlerinde bu dar boğazdan geçmek için bazı kararlar almalı ve uygulamalıyız. Acil tasarruf tedbirleri uygulamalıyız mesela;

Bireysel olarak temel ihtiyaçlarımız doğru olarak belirlenmeli ve temel ihtiyaç dışında kalan fazla harcamaları kısıtlamalıyız. Örneğin olmazsa olmaz sandığımız sınırsız telefon konuşmalarımızın internet paketlerimiz ev iş internetleri gereksiz harcamalara sebep olan abonelikler iptal edilmeli kısıtlı ihtiyaç dışında tüm fazlalıklardan kurtulmak gereklidir.

Aile içi harcamaları da aylık ev alışverişlerinde tercih edilen markalar ürünler değerlendirilmeli fazla ve gereksiz görülen temel ihtiyaçlarımız dışında kalan alışverişlerden kaçınılmalıdır.

Aile içi muhasebe yapılmalı aylık gelir ve gider kalemleri belirlenmeli yukarıdaki önlemler alınmasının ardından yani gereksiz harcamalardan kurtulduktan sonra iyi bir para yönetimiyle kalan artı bakiyenin birikim olarak elde tutulması gereklidir.

Bu 3 madde genel kapsamda herkes kendisi için değerlendirebilir. Ancak önemli olan ciddi anlamda temel anlamda gerçek ihtiyaçların doğru belirlenmesi, evde, işte, cepte internet son zamanlarda sosyal medya bağımlılığı dışında gereksiz kullanım halindeyse iptal edilmesidir. Göze gelmeyen ufak tefek, saçma sapan bütün aboneliklerden kurtulmak gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımızı ben görmedim o görsün mantığı ile hayata herkesin çocuğundan daha üstün bir hayat sunma çabasından uzaklaşılmalı hayatın zorluklarına çocuklarımızı da alıştırmalıyız. Paranın her zaman olması mümkün olmadığı bilinci çocuklara aşılanmalıdır. Gereksiz lüks giyim, dışarda yemek merasimleri, kutlamalar en düşün seviyeye indirilmelidir. Bu sayede elde ne kadar para kaldığı bence bizleri bile şaşırtacaktır. Gereksiz harcamalar arasında kozmetik ürünleri de söylemeden geçemeyeceğim. Temel ihtiyaçlar yani; barınma, gıda, sağlık, eğitim başlıkları altında toplanmalı eğlence, sosyal hayat farklılaşmalıdır. Ev davetleri, misafirlikler makul seviyelerde ve birlik beraberliklerin artırılması gereken dönemi yaşamaktayız. O halde bugünden tezi yok alın elinize kâğıt kalem ve gereksiz bütün harcamalarınızı bir kâğıda yazın göreceksiniz muhakkak o kalemlerden bugüne kadar dikkat etmediğiniz birçok harcama ve abonelik çıkacaktır. İyi haftalar dilerim?