Orhan DURMUŞ


AHŞAP YAKMA SANATI


 

 

Ahşap yakma sanatı son zamanlarda çok popüler bir sanat. Hobi amaçlı insanların büyük ilgi gösterdiği bir alan haline geldi. Ahşap yakma sanatında dikkat edilmesi gereken bazı hususları anlatmak isterim. Ahşap üzerine yapılacak çizimler ne olursa olsun iş yine tecrübeye doğru orantılıdır. Yani ahşap üzerine oluşturulan desen çizim v.b. makine yapmıyor bunu yapan yine bir insan. O yüzden çizim dersleri almak gerekmektedir. En azından kişilerin bir renk bilgisi, tonlama bilgisi olası gerekmektedir. Çünkü genelde yapılan desenler veya çizimler reprodüksiyon yapılarak yani bir eserin kopyalanarak ahşaba geçirilip tonlanması yapılmaktadır. Bu sebeple tonlama bilgisi geçirilen eserin ahşap üzerinde daha güzel görünmesine vesile olacaktır.

 

Ahşap yakma sanatı kısaca bir resmin ahşaba transfer edilerek tonlanması süslenmesi işinin genel adıdır. Ahşap yakma için desen karbon kağıdı ile ahşaba transfer edilerek desen geçirilir. Sonra geçirilen desenin tonlaması ahşap yakma makinesi ile yapılır. Makine seçimi de önemlidir. Makinenin kalemin ucu seçilen desen için uygun seçilmelidir.

 

Yakma sanatına başlayacak olan bir kişinin dikkat etmesi gereken şu şekilde sıralaya biliriz.

  1. Ahşap seçimi,
  2. Yakma makinası ve uçları
  3. Desen seçimi
  4. Desenin ahşaba transferi
  5. Yakmada kullanılacak uçlar ve teknikler
  6. Çerçeveleme
  7. Vernikleme

 

Ahşap seçimi; yine yapılacak desene göre seçilmelidir. Piyasada hazır yakma sanatı için hazırlanmış tüm ölçülerde bulmanız mümkün ancak hat sanatı yazıları için kullanılacaksa sert MDF seçilmesi sağlıklı olacaktır. Onun dışında kavak ağacından elde edilen ahşaplar da kullanılabilir.  

 

Yakma makinası ve uçları; yine piyasada birçok çeşit olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken makinenin enerji tüketimi ve gücü hepsinden önemlisi ise kaleminin kullanışlı ergonomik olmasına dikkat edilmesi, tutuşu kolay hareket kabiliyetini engellemeyen rahat kalemler tercih edilmesinde fayda olacaktır. Kalemler için yakma uçları da detay işçilik için ince uçlar büyük alanlar için kalın uçlar kullanılacağından yapacağınız işe göre uçlarınızın olması gerekir.

 

Desen seçimi; yeni başlayanlar için basit detay işçiliği zor olmayan desenler seçilmelidir. Hem bu sayede ilk seviye olarak basit işler yaparak bir sonraki yapılacak iş için tecrübe kazanılmış olacaktır.

 

Desenin ahşaba transferi; bu çok basit ve herkesin bildiği karbon kâğıdı ile kopyalamaktan öte bir şey değil fakat siyah karbon kullanmakta fayda var kopya izlerinin belli olmaması için önemli.

 

Kullanılacak uçlar ve teknik; aslında desen seçimi o işin tekniği hakkında fikir verir bu sebeple noktalama şeklinde tonlama çizgisel tonlama boyama tekniği olmak üzere teknik belirlenir ve buna uygun uç seçilir.

 

Son olarak vernikleme; seçilen desen belirlenen tekniklere uygun olarak bitirildikten sonra fırça yardımıyla mat yada parlak vernik kullanılarak verniklenir ve eserin parlak daha güzel ve çürümesi enlenmiş olur. Sonra bu esere uygun çerçeve seçilerek çerçevelenir.

 

Hobi olarak yapılabileceği gibi bu işten para kazanmak isteyenler için ahşap yakma sanatını anlatmaya çalıştım. Günün yoğunluğundan ve stresinden kurtulmak için bu tarz meşgaleler ile ilgilenmek faydalı olacaktır.