Orhan DURMUŞ


BİR ÇOÇUK SEVDİM ADI ERZURUM


 

 

Son zamanlarda işlerimde ki boşluk nedeniyle yıllardır yapmayı çok istediğim bir türlü vakit bulamadığım bir şeyi yapmaya karar verdim. Karar verdiğim şey aslında herkesin hemen her gün yaptığı klişeleşmiş sokak muhabbeti?

 

Sokakta geçirdiğim şu birkaç günün değerlendirmesinden bahsedeceğim sizlere hatam olursa sürçülisan edersem şimdiden af ola. Eğitim hayatımı da doğduğum şehir olan Erzurum da tamamladım. O yıllarda Erzurum da doğup büyüdüğüm için hep gururlanırdım çünkü Erzurum benim için sadece bir memleket değil çok odalı büyük bir ev ve ev ahalisinden ibaretti yani komşuluk ilişkileri arkadaşlık, dostluk ilişkileri çok samimi ve içtendi. Herkes herkese rahatça samimi bir şekilde güvenebiliyordu. Hele batıdan gelip Erzurum´u öven bu şehirde samimi ve güven dolu günler geçiren arkadaşlarımın memleketimle ilgili yorumları ve Dadaş olanlara özenerek bakmaları beni o kadar gururlandırırdı ki her defasında kendisi soğuk insanı sıcak memleketimle yine yeniden gurur duyuyordum ki hala öyle...

 

Sizlere soğuk bir kış günü yabancı bir misafirimle çok hoşuma giden bir anımı anlatarak devam etmek istiyorum. Erzurum bilindiği üzere kış turizminin Türkiye´deki önemli merkezlerinden birisidir. Biz Erzurumlularda misafirlerimizi palandökene götürmeyi kendimize vazife edinmişizdir. Yine böyle bir günde misafirimle ilgilenirken arkadaşlarımızla kol kola girmiş olmamız misafirlerin dikkatini çekmiş olmalı ki bize Erzurum da neden herkes kol kola geziyor? diye sordu. Daha önce bu soru ile hiç karşılaşmamıştık. Ama güzel bir cevabı hak ediyordu bu bence. ?Memleketimizin soğuk olması, zeminin kaygan ve tehlikeli olması nedeniyle içgüdüsel olarak dostumuzu koruma güdüsünden başka bir şey değildi halbuki? ve cevap olarak; biz Erzurumlular dostumuzla ısınır, ona yaslanarak yere düşmekten korunuruz dedim. İşte bu cevap soğuk memleketin sıcak insanlarının samimiyet ölçüsünü anlatmaya yetmiş olmalı ki ekipte yer alan misafirler kol kola girerek yürümeye başladılar. Bir daha anladım ki gerçek bir Erzurum insanı yaptıklarıyla, hal ve hareketleriyle karşısındaki insanlara kalıcı davranışlar bırakıp örnek olandır.

 

Maalesef gerek üniversite yıllarımda gerek sonrasında yaşadığım ve gurur duyduğum güzel Erzurum´la ilgili şimdilerde duyduklarım ve gördüklerim beni çok üzmekle beraber her defasında hayal kırıklığına uğratıyor. Yeni nesilde popüler olmuş ve benim kalbimi her duyduğumda tekrar tekrar acıtan bir kelime var ?güzel Erzurum olmuş Er´zulüm? benim memleketim bunu hak etmiyor ve hiçbir zaman hak etmedi. Bir şehri iyi ya da kötü değiştiren o şehrin insanlarıdır. Ne yazık ki son yıllarda doğunun nadide şehri olan Erzurum göçleri ile meşhur olmaya başladı. Şehrimin güzel insanları batıya göç ederken arkalarında bıraktıkları manzarayı düşünmediler ve nedense çok değerli iş adamlarımız sözler vererek gittikleri bu memlekete bir daha hiç dönmediler. Bilinmelidir ki bu şehir Anadolu´ya açılan kapı konumunda olması açısından çok önemlidir. Bu özeliği ile de birçok değerleri bağrında yetiştirmiş ilim irfan yuvası olmuş bir şehirdir. Bunun bilincinde olarak davranılmalı ve hareket edilmelidir. 2018 yılında hala birçok ana baba hiç düşünmeden içleri rahat kalpleri ferah bir şekilde evlatlarını bu kadim şehre gönderirken Dadaşlar diyarına gönderdiklerinin bilincindedirler umarım burada okuyan ve memleketlerine dönen evlatlarımızda bu bilinçle ayrılıyorlardır şehrimizden.   Temennim o ki milli ve manevi değerlere önem veren Erzurum bunun gururu yaşamaya gelecek yüz yılda da devam edecektir.

 

İşte diyorum ya bir çocuk sevdim adı Erzurum? iklimi sert, yiğidi mert?