Orhan DURMUŞ


DEVLETİMİZE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ


 

Devlet neden var? İnsanların birlikte yaşamaları için bir sistem gerekli mi?

İnsan sosyal bir varlık olduğundan toplu yaşaması gerekir. Toplu yaşamda ise her zaman bir düzen bir sistemin olması gerekmektedir. Yaşadığı bir alanın olması gereklidir. Toplu yaşam alanlarında bir sistem olmaması durumunda insanlar orada herhangi bir düzen sağlayamazlar.

Örneğin; Ülkemizi bir site yönetimi olarak düşünelim. Bu sitede yaşayan bizleriz. Sitemizin temizlenmesine, korunmasına ve yapılan masrafların bir şekilde karşılanmasına gerek var. Oluşturulan bütçe kalemleri ile site sakinleri olarak bizlere belirli sorumluluklar yüklenerek sitenin gelir elde etmesi sağlanır. Elde edilen gelirlerle de öncelikli ihtiyaçlar giderilir. Sonrasında sitemizle alakalı daha kapsamlı detaylı daha özel istekler site sakinleri tarafından talep edilebilir ancak bunu sağlamak yine bir yönetim kadrosu ve gelir kalemleri ile alakalı olacaktır. Bu örnekle de anlaşılacağı üzere toplu yaşam alanlarında bir düzenin kurulması anlaşmazlıkların ve devamlılığın sağlanması için şarttır.

İşte devlet neden var? Sorusunun cevabı da aslında budur. Yani Devletin varlığı insanın düzen varlığı olmasından ileri gelir. Kişiler aileleri, ailelerde toplumları oluşturur. Kendi ailelerimizde bile kurallar ve lider olarak belirlediğimiz kişi tarafından yönetilir aslına bakarsanız. Birlikte yaşama eğiliminde olan insanların bir düzen içinde yaşamaları ancak devlet ile sağlanır. Bu devletin gücü kuvveti de milletidir.

Bir ailede babanın çocuklarına karşı sorumlulukları olduğu gibi evlatlarında babalarına karşı sorumlulukları olması gerekir. Aynı şekilde devletin milletine karşı sorumluluklarının yanında milletinde devletine karşı sorumluluklarının olduğunu unutmamak gerekir.

Bütün bunların dışında devletin olmadığı, bireylerin yalnızca kendilerinde sorumlu olduğu bir dünya hayal edelim. Kişisel menfaat için kurulu bir sistemde dahi menfaati için her şeyi yapan insanoğlu herhangi bir sistem ya da otoritenin olmadığı bir dünyada neler olabileceğini düşünün. İnsan kurulu bir otorite istemese dahi buna mecbur olduğunu anlayacak ve bulunduğu alanda bir sistem kurma çabasına girecektir.

Gelelim Devletimize karşı sorumluluklarımıza; bir toprak parçasında bağımsızlığını kazanmış tüzel kuruluş olan devlet´e vatandaşlık bağı ile başlanmak ve sonrasında o devlete ait kimlik olmak kâğıt üzerinde sizi vatandaş yapabilir. ?Vatandaşlık bağı? aslında kâğıt üzerinde kalmamalı ve o bağı güçlendirmek için Millet olabilmek için bizlerinde devletimize karşı sorumluluklarını yerine getirmemiz gerekir. Ülkemizin anayasasına, kanunlarına, kurallarına uymak birinci görevimiz olmalıdır. Sonrasında devlet menfaatlerini gözetmek ve milli menfaatlerden tavizde verilmemelidir.

Genelde devlet görevlileri ile tartışan çoğu vatandaşımız şu cümleyi kullanır. ?Senin maaşını ben veriyorum.? ?Benim vergilerimle maaş alıyorsun? şeklinde devlet memuruna karşı patronun benim der gibi konuşmaları sizlerde kullanmış ya da duymuşsunuzdur. Devletimize karşı en büyük sorumluluklarımızdan birisi de ?VERGİ? sorumluluğudur. Ödediğimiz vergiler ile öğretmenlerimiz, askerlerimiz, polislerimiz, memurlarımız maaşları, mahallemizin sokağımızın bütün hizmetleri ödediğimiz vergiler ile yapılmaktadır. Yukarıda izah ettiğim gibi bir anlamıyla site aidatı ödemek zorundayız. Bu vergiler sayesinde okullar, hastaneler v.b. sosyal bütün hizmetlerin yapılır. Devletin vergi kaçağını önlemek için aldığı önlemlerin dışında vatandaş olarak sorumluluk bilinci ile devlete yardımcı olmak gerekir. Mesela bir vatandaş yaptığı bütün alışverişlerde aldığı ürünün veya hizmetin fişini faturasını istemesi bir vatandaşlık görevidir. Aldığınız fişte veya faturada yer alan KDV tutarı devlet adına ilgili firmaya ödediğiniz verginin belgesidir. Bu belgenin alışveriş yaptığınız yerlerden istenmemesi ilgili KDV tutarınca devletin zarara uğraması anlamına gelmektedir. Vergi mükellefi olmayan vatandaşlarımızın sorumluluğu bu olması gerekir. Vergi mükellefi olan ülkesine katma değer sağlamak ve kazanç elde etmek isteyen vatandaşlarımız ise sattığı malların veya yaptığı hizmetin karşılığı olarak gelir beyanını tam yapması gerekir.

Devletimizin bize karşı sorumlulukları ise adaletle hükmetmesi, koruması milli menfaatlerimizi gözetmesi v.b. bugün evlerimizde rahat huzurlu uyuyorsak, camilerimizden ezan sesi duyuyorsak bu büyük ve köklü bir devlete sahip olduğumuzdan dolayıdır. Devletsiz olmanın nasıl bir şey olduğunu önümüzde Suriye örneği ile görüyoruz. Allah bizleri vatansız, devletsiz bırakmasın?

Sorumluluğunu bilen devletini seven herkese selam olsun..