Orhan DURMUŞ


DOKSANLAR


Son günlerde Youtube´dan çocukluk dönemlerindeki TV reklamları ve buna benzer nostaljik TV programları izliyorum. Oruç olmanın etkisi ile eski görüntüleri izleyeme başlayınca kendimi durduramadım ve bütün geçmiş günleri yad ederek izledim.

Eskiye dair bir şeyler hatırlamak neden insanı üzer özlem duygusunu daha fazla ortaya çıkarır nedir bizleri eskiyi özleten? yenilerin hep kötü oluşundan mı yoksa fikir olarak eskide kalmış olmamızdan mı? Hiç unutmam üniversitede hocam bizlere derste ?geçmişe takılıp kalmayın, geçmişle yaşamayın geçmiş geçmiştir? demişti. Kendisi de gerçekten idealist birçok ülke gezmiş kendini her anlamda fazlasıyla geliştirmiş birisiydi bende kendisini örnek almış ondan çok şeyler öğrenmişimdir. Ancak şimdi şimdi anlıyorum ki aslında hocamız kendi içini bize dökmüş oda eskiyi yad edip takılıp kaldığından bizlere bunu öğütlemişti.

Nostalji yani geçmişe özlem öyle yaygındır ki bazen içimizde bir şeymiş, bir parçamızmış gibi gelir. Bunun nedeni, herkesin tanıdığı bir duygu olmasıdır. İnsanlar olarak, nostaljiyle yaşar ve onu sırtımızda taşırız, onunla yürürüz, zor zamanlarda ona sarılırız. Sanki önümüzü göremediğimiz o en zor günlerde nostaljiyle birlikte her şey berraklaşır. ?Nostalji, bizi şimdiki zamanda perişan eden bir geçmişi sevmektir. Gecikmiş mutluluktur. Bir hamakta oturup gereksiz yere yapılmış bir kavganın ardından gerçekleşen sıcak uzlaşmayı düşünmeye devam etmektir. Detayların olmamasıdır. Nostalji, sırf işkence zevki nedeniyle öldürmez.? İlişkilerimiz, hayatımızdaki geçmiş zamanlar, eskiden var olan, artık bizim için orada olmasalar da olmasını dilediğimiz şeyler için nostalji hissediyoruz. Ayrıca, şu anın tam da planladığımız gibi olmaması, ya da asla olmamış bir eyler için de bu özlemi duyarız. Anlardan, ayrıntılardan, kucaklamalardan ve kelimelerden oluşuyoruz? Kuşkusuz bu his o kadar gerçek ki kendimiz onu şekillendirmişiz gibi geliyor ve bu yüzden bizi çok güçlü etkileyebiliyor.