Orhan DURMUŞ


DÜNYA KADINLAR GÜNÜ


 

Anne, teyze, abla, bacı, eş?

Bu kelimeleri karşılığı olan kadınlarımız. Biz erkeklerin bu dünyadaki eksik kalan kısımları. Daha dünyaya gelirken yüce Yaratıcı tarafından ilk onlara emanet edildik. Onlar tarafından korunduk, beslendik. Yaratılışlarında ruhlarına incelik ve estetik verildi.

Şimdilerde ?kadına şiddete hayır? kampanyaları ile Dünya Kadınlar Günü daha medyatik daha bilinir hale geldi. Her zaman söylediğim gibi birini ya da birilerini hatırlamak için özel bir günün icat edilmesine gerek yok ancak nedense özel bir gün oluşturularak ? bakın sizi önemsiyoruz - demek için bir yöntem galiba.

Dünyanın her zaman gündeminde kadın erkek eşitliği veya buna benzer birçok konu vardır. Matematikte eşitlik kavramı yapı, boyut, değer, oylum, nicelik ve nitelikçe birbirine denk olan, aralarında hiçbir ayrım bulunmayan (iki ya da daha çok şey) demektir. Bu anlamıyla eşit olmamız cinsiyet farkından dolayı matematiksel olarak imkânsız. Fizyolojik ya da ruhsal anlamda birçok farklılıklarımız olmasına rağmen yaşam hakkı olarak kadınlar ve erkekler tabi ki eşittirler. Artık dünya ülkelerinin hemen hemen hepsinde kanun önünde de aynı eşit haklara sahibiz.

Dünya ülkeleri arasında kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülkede Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. Yine yüce dinimiz İslam da kadının toplum içindeki değeri ve önemi bellidir.

 Maalesef toplumsal faktörler, kültürel etkiler yüzünden kadınlarımız çoğu zaman töre cinayetlerine, şiddete maruz kalıyorlar. Kadınlarımıza yaptığımız en büyük haksızlık ?NAMUS? kavramının sadece onların taşıması gerekiyormuş gibi bir düşüncenin hâkim olması. Erkeklerde bu kavramın karşılığı yokmuş gibi bir davranış veya düşünce en büyük namussuzluktur. Ahlak, onur, şeref, haysiyet cinsiyet gözetmeksizin sosyal varlık olan biz insanların taşıması gereken erdemlerdir. Bu erdemin sadece kadınlardan beklenmesi insan haklarına aykırıdır.

Kadınları anlamak için biraz empati yapmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Akşamın belirli saatinde tek başına dolaşan ya da evine gitmeye çalışan bir kadının namusunu akşam vaktinin saatiyle ölçmek; gece yarısı ise o kadın ahlaksız, tam karanlık çökmemiş erken saatlerde daha ahlaklı olduğu kanaatine varmak kadına şiddetin farklı bir yöntemle uygulanışıdır.

Sözlerimi Şems-i Tebriz´inin güzel bir ifadesi ile bitirmek istiyorum. ?Kadın; bilmeyene ?nefs?, bilene ?nefes? tir. ?  

Kadınlar gününüz kutlu olsun?