Orhan DURMUŞ


EBRU SANATININ DEPRESYON TEDAVİSİNE ETKİSİ


 

Ebru Türk İslam sanatlarının önemli dallarından bir tanesidir. Ebru sanatının rehabilitasyon etkisinin olduğu depresyon tedavisinde faydasının olduğu yıllar öncesinde kanıtlandı. Bir dönem unutulmak üzere olan bu sanat şimdilerde ehil kişiler gözetiminde gerekli ilgi ve alakayı görmektedir.

Giderek sanattan ve doğadan uzaklaşan insanımız ruhsal hastalıklara yakalanmaya başladı. Hastanelerin psikiyatri klinikleri dolup taşıyor. İşte bu aşamada Ebru sanatı insanların imdadına yetişiyor. Yeter ki ehil kişiler gözetiminde uygulansın. Ebru sanatı renklerin su ile buluşması, suda oluşan desenlerin, şekillerin müdahale edilmeden kendiliğinden şekillenmesi ve bir yapılan ebrunun aynısından yapılamaması gibi özellikleri ile Ebru sanatı insanın iç dünyasına hitap eden büyülü / tılsımlı bir uğraş niteliğinde. Bu nedenle rehabilitasyon özelliği olan bir sanat dalıdır. Tüm konuları Türkiye´nin ilk özel Nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL yatan hastalarına, psikologlarla birlikte ebru yapılıyor. Meşguliyet terapisi hastalar tarafından büyük ilgi görüyor. Ebru yapımı sırasında neler yaşanıyor?

Psikolog anlatıyor;

?Psikoloji okumuş bir kişi olarak severek kendim yapıyorum ebruyu? ebru çalışması sırasında kendime tamamen suyun ve boyanın enginliğine bırakıyordum. Adeta zaman açılımı oluyordu ve tüm duygumu serptiğim boyalarla suyun yüzeyinden kâğıda döküyordum. Yaşadığım her türlü günlük sıkıntıyı unuttuğumu, rahatladığımı fark ediyordum. Güzel bir rastlantı sonucu da bunu NPİSTANBUL Nöropsikiyatri hastanesinde paylaşma ve yaptırma imkânı buldum. İlk zamanlar yılların verdiği alışkanlıkla, kendi yaptığım gibi boya serpmek üzere fırçayı kullanmanın, desen oluşturmak için suyun çizilmesinin gösterdiğim gibi yapmasını bekledim hastaların. Tekrar tekrar gösterdim doğru fırça tutuşu ve boya serpmeyi? öyle zamanlarım oldu ki, fırçayı suya batırdıklarında inanılmaz gözlerle bakıp artık bu tekneden ebru çıkmaz diye korktuğum oluyordu. Bu iş biraz dikkat; daha çokta sabır gerektiriyor. Psikiyatrik şikayetlerle yatan hastalar elbette telaşlı ve dikkatsiz olabiliyorlar. Onlara tekrar tekrar gösterip uygulatmak ve iyi sonuçlar almalarını sağlamak onları çok mutlu ettiği gibi beni de sevindirdi. İlk başlarda hastaların özensiz ve rastgele ebru yapmaya çalışmaları yerini giderek hem daha dikkatli hem daha zevk alır hale gelmelerini izlemek sabır gerektirdi tabi, kolay olmadı, ama buna değdi her defasında??

                Zamanla ve sabırla girdiği bu meşgaleden doktorumuz hastalardan olumlu dönüşler almaya başlamış ve ebru sanatı ile birlikte hastaların davranışlarında düzelmeler başladığını gözlemlediğini söylemektedir. Sadece Ebru sanatı için değil belki ki bir uğraşla sabırla ilgilenmek o konuda bir terbiye geliştirmek ilgi ve alaka kurmak şimdinin değimi ile hobi edinmek başka düşünce deryalarına dalmak anlamında ruhsal anlamda faydalı olduğunu düşünüyorum. Bunların yanında ebru sanatı diğer hobilere uğraşlara nazaran suyun renklerle buluşması ruhsal anlamda başka düşüncelere deryalara daldırdığından Ebru sanatının depresyon rehabilitasyonu olarak etkin bir şekilde kullanılmaktadır.