Orhan DURMUŞ


GÖK MAVİ YERLER BEYAZ


 

            Güzel memleketimize sezonun ilk kar yağışı düşmeye başladı. Kış iklimi bu memlekete ne kadar da yakışıyor. Beyaz, bir kentte ne kadar güzel duruyor. Bu memleketimi çok sevdiğimden ya da kışı çok sevdiğimden bilmiyorum ama yere düşen her kar tanesinin Erzurum´u daha güzelleştirdiğini düşünüyorum. Büyüklerimiz hep eskiden daha çok kar yağışının olduğundan bahseder. Şimdilerde hava kirliliğinin küresel ısınmaya sebep olması veya coğrafyamıza yapılan barajların etkisiyle eskiye oranla kar yağışının düştüğü söyleniyor.

            Erzurum iklimsel özellikleri açısından kış turizminin başkentidir. Kış mevsimini turizm açısından değerlendirmek hiç içimden gelmiyor. Memleketime kış geldiğinde ben çok duygusallaşıyorum. Bütün kötülükleri, kirleri o beyaz örtünün kapattığını düşünürüm. İklimi soğuk insanı sıcak memleketime kış geldiğinde bir başka olur. Soğukla ve karla yaşamaya alışmış insanımız sobaların kurulduğu kahvehanelerde sıcak çay eşliğinde yağan kar ve kış hakkında sohbet ederler. Arabası kara gömülmüş vatandaşlara yardım ederler. Yolda kalanların arabalarını iteklerler. Kış aylarında yardımlaşma ve dayanışma daha fazla artar memleketimde. Soğukla şaka olmaz ama her genç delikanlılığını göstermek için ?ben üşümüyorum´ diyerek hava atarlar. Kış gelince Erzurum´a yolda yürümek zorlaşır adımları kısa kısa atıp paltonuzun yakalarını dikmeniz gerekir. Arkadaşınızla yürüyorsanız kol kola girmek zorundasınız hem ısınmak hem de dengede durmak için gereklidir. Son yıllarda Erzurum´ kar yağışı eskisi gibi yağmıyor. Hadi diyor ya ?eskiden kar yağardı Erzurum´a lapa lapa, adamlarda adamdı o zamanlar´ diye tabiatın dengesi bozulduğu bir gerçek ama bunda bizimde payımız büyük galiba. İnsan olarak bizlerinde tabiatı çok değişti.

            Yani sözün kısası şu ki; demir nasıl ki ateşle suyla bir araya gelince çelikleşir. Aynı bu misalde olduğu gibi kar yağarsa Erzurum´a birlik beraberlik gelir, mertlik gelir, gönüllere hoşluk gelir. Kar yağarsa Erzurum´a ocaklar tüter, her canlı doğasını yaşamalı derler bizim doğamızda kış galiba en azından benim doğamın kış olduğunu düşünüyorum.

            Kar yağsın Erzurum´a lapa lapa, bereket yapsın?

            Giyinsin gelinliğini palandöken?

            Örtsün tüm kötülükleri o beyaz örtü?