Orhan DURMUŞ


KURTLARIN DANSI


 

Kurtlar av bulamadıkları zaman yaptıkları, kendi etrafında dönmek suretiyle, dansın adıdır. Söz olsun diye söylenene bir eylem değildir. Av bulamadığı zaman sürüler bundan zarar görmesinler diye her kurt kendi etrafında döner adeta dans eder ve bu dansın sonunda yorulan ve yere düşen olursa sürüler onu yer ve açlıktan ölmekten kurtulurlar. Kurtların dansı özetle budur. Sürülerinin devamı için içlerinden birinin, bir bakıma adil bir şekilde, güçsüz olanı yiyerek ve güçsüz olanın kim olduğunu anlamak için sergiledikleri bir oyundur.

Vahşi yaşamda yaşanan bu olay belki biz insanlar için çok acımasız gelebilir ama bence çok adil ve sürünün devamı için zayıf olanın harcanması tarih boyunca tüm milletlerin tercih ettiği bir yöntem olmuştur. Bize vahşice, acımasızca gelen tarafı aynı türün birbirini yemesi galiba ya da başka açıdan bakacak olursak sürüdeki tüm üyeler bir bakıma akraba insanın aç kalınca kendi akrabalarından birini yemesi biz insanlar için acımasızlık olarak değerlendirile bilir. Fakat biz insanlarda başka şekillerde öldürürüz sevdiklerimizi, harcarız, zayıf olan halkayı her zaman koparırız. Ancak bu vahşi hayatta olduğu gibi olmadığından bize vahşice gelmez. Bence biz insanların yaptıkları bazı davranışlar yöntemler kurtların dansından daha acımasız ve adice?

Kurtlar tarih boyunca Türkler için simge olmuştur. Kurtlar gibi birçok hayvan türü sadece Türkler içinde değil birçok devletler için hayvanlar temsil ve logo gibi kullanılmıştır. Hayvanların üstün özelliklerinin temsil edilmesi anlamında kullanılmıştır.  Yani demek istediğim bazı savaş taktiklerini, savaş stratejilerini doğal yaşamdan aldığımız doğrudur. Kurtların dansı bence çok adil sürünün geleceği için zayıf olanın kim olduğunu anlamak için dürüstçe ve mertçe yapılan bir oyun. Biz insanlarda maalesef bu mertlik ve dürüstlük yok. Karşımızdaki insanı vahşi yaşamda olduğu gibi belki ondan daha aşağı bir şekilde harcıyoruz. Kişisel menfaatlerimiz için iftiralar atıyoruz, yalanlar söylüyoruz, sırf o saltanatımız elimizden gitmesin diye kırk takla atıyoruz.

Bunların yanı sıra son zamanlarda doların ve ekonomik piyasanın durumundan kaynaklanan bir çalkantı sonucu Erzurum da kurtların dansı başladı. Yani piyasa oluşturduğu devleri yordu ve firmalar kurtlar misali dansa başladılar. Şimdilerde zayıf olanlar piyasanın sürülerine yem olacaklar. Piyasalar yine kendi yeni zenginlerini oluşturacak. Umarım bütün firmalar piyasada oluşan çalkantıdan en ufak zararlarla kurtulur ve sürüdeki üyelere yem olmaktan kurtulurlar. Çünkü insana yem olmak, insanların eline düşmek, malzeme konusu olmak emin olun aç kalan kurtlara yem olmaktan daha fenadır. İnsan ısırığı süründürür ama kurt ısırığı öldürür. 2019 yılı yaklaşırken yeni dönemde bütün yerel firmalar durumlarını düzeltmesi temennisiyle?

Kurtlar dansa başladı ama düşen siz olmayın?